Annons

Ett renare Borås är också ett tryggare Borås

Nedskräpningen av Borås är under all kritik.
Ledare • Publicerad 6 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skräpigt i Borås centrum.
Skräpigt i Borås centrum.Foto: Lars-Åke Green

Det var i en krönika tidigare i år som BT:s Hanna Grahn (4/1) konstaterade att Borås håller på att sunka ner sig. Sedan 2020 är det de enskilda fastighetsägarnas uppgift att hålla rent på gatan men promenad genom Allégatan gör att man lätt drar slutsatsen att det sköts väldigt olika av fastighetsägarna, med ett skräpigare centrum till följd.

Nu har dessutom ett facit kommit: Borås har blivit skräpigare. Under 2022 ökade nedskräpningen efter att ha minskat under 2020 och 2021. Enligt Borås Stad var det genomsnittliga resultatet 4,7 skräp på varje tio kvadratmeteryta. Förra året var motsvarande siffra 4,04.

Annons

Här finns möjligen en pandemieffekt. Att nedskräpningen gick ner under 2020 och 2021 kan ha att göra med att det då fanns restriktioner med anledning av smittspridningen av covid-19 som sammantaget ledde till mindre aktivitet på allmänna ytor i Borås. I år har samhället öppnat upp och försökt återgå till det normala, vilket innebär att vi rör oss mer i centrum och träffas i högre utsträckning än då. Något som kan förklara den ökade nedskräpningen.

”Att hålla rent kan låta som en petitess i sammanhanget, och är mycket riktigt det som enskild insats mot brottslighet. Men i kombination med andra brottsförebyggande åtgärder går det att vända utvecklingen.”

Som också påpekas av Grahn har det i Borås länge pågått en känslig diskussion om servicekontorets roll. Men det borde inte stå i vägen för att var och en tar sitt ansvar och inte kastar skräp efter sig på våra gator. Det hör trots allt till normalt hyfs.

Det är vidare känt att miljön har en inverkan på tryggheten. En sunkigare stadskärna kan skapa en känsla av otrygghet och på många platser har man därför motverkat kriminalitet genom att bland annat rikta insatser mot stadsmiljön, som att det till exempel ska vara helt och rent. Att hålla rent kan låta som en petitess i sammanhanget, och är mycket riktigt det som enskild insats mot brottslighet. Men i kombination med andra brottsförebyggande åtgärder går det att vända utvecklingen.

I ett antal artiklar i BT har det uppmärksammats att Allégatan är en av de mest brottsutsatta gatorna i Borås i dagsläget. Därför vill kommunen sätta upp kameror på flera platser i centrum, vilket BT (10/7) rapporterade om häromveckan. Ledarsidan är sedan tidigare av uppfattningen att det är motiverat med fler övervakningskameror i centrum, även om vi är medvetna om att det behöver kombineras med andra effektiva åtgärder.

Och tanken är just att det ska kompletteras med andra brottsförebyggande åtgärder. Då är det på sin plats att påminna om att något behöver göras åt nedskräpningen i de centrala delarna av Borås. När kamerorna åker upp är det hög tid att också rensa bort skräpet.

Anela MurguzSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons