GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Ett politiskt förslag är inte effektivt bara för att det är sympatiskt

M-förslaget om äldrefridsbrott är sympatiskt, men inte effektfullt nog.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 25 juli 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Brott mot äldre upprör extra mycket. Men hade trots det varit bättre med en generell straffskärpning för hänsynslösa bedrägeribrott.
Brott mot äldre upprör extra mycket. Men hade trots det varit bättre med en generell straffskärpning för hänsynslösa bedrägeribrott.Foto: Helena Landstedt/TT

Vem blir inte upprörd över att läsa om alla bedrägeribrott som riktas mot äldre? Med cyniska metoder, som att till exempel utge sig för att vara polis, försöker bedragarna vinna de äldres förtroende för att stjäla smycken och pengar eller komma åt bankuppgifter och dylikt.

Förra veckan rapporterade TV4 (22/7) att bedrägeribrotten mot äldre ökat lavinartat. Första halvan av 2020 rapporterades 6 877 bedrägeribrott mot personer över 65 år. Under motsvarande period i år har antalet nästan fördubblats samtidigt som bedrägerimetoderna blivit allt mer avancerade. Och som det gick att läsa i BT (21/6) tidigare i sommar sticker Borås ut nationellt där anmälda brott har ökat generellt. Men ökningen i Borås är betydligt kraftigare, vilket har fått polisen att tillsätta en särskild insatsgrupp inom Polisregion Väst.

Det är något med att bedrägeribrotten ofta riktas mot äldre som med rätta upprör. Äldre personer är på många sätt en av samhällets svagaste grupper och det krävs mycket av förövare för att kunna begå dessa brott.

”Men som alltid med politiska förslag som paketeras med etiketter finns det en tendens att det handlar mer om att få genomslag för sina förslag och mindre om konkret nytta.”

Därför väcker Moderaternas förslag om ”äldrefridsbrott” sympatier. I DN Debatt (23/7) presenterar partiet en ny straffskärpningsregel där straffet skärps vid brott som begåtts mot äldre personer.

Detta är förstås inte den enda åtgärden som lanseras, utan är en del av ett större reformpaket mot brott som begås mot äldre personer. M vill även se en nationell stödlinje för äldre och utöka äldres rätt till målsägarbiträden. Dessutom vill man att den särskilda insatsen i Polisregion Väst får mer resurser.

Reformpaketet är ambitiöst och sätter ljuset på den upprepade brottsligheten som riktas mot äldre, men som alltid med politiska förslag som paketeras med etiketter finns det en tendens att det handlar mer om att få genomslag för sina förslag och mindre om konkret nytta.

Moderaterna har högt förtroende i rättsfrågor och missar sällan chansen att kritisera regeringens senfärdighet på området. Just därför är det konstigt att partiet går fram med riktade straffskärpningar snarare än generella då det hade varit bättre med en generell straffskärpning.

För även om bedrägerier ofta riktas mot äldre händer det att även andra grupper råkar illa ut. Men till skillnad från äldre brottsoffer möter yngre brottsoffer inte samma sympatier från allmänheten. Det är till exempel inte ovanligt att den som blivit lurad på pengar i en köp och sälj-annons på Facebook, eller som fallit offer för en dejtingbedragare, möts av föreställningen att de har sig själva att skylla för att ha låtit sig luras.

Nu är det kanske inte ett lika utbrett problem som bedrägeribrotten mot äldre, och metoderna är sällan lika hänsynslösa och integritetskränkande. Men vad som är bättre än att skicka signalen om att det inte ska löna sig att begå brott mot vissa är att det inte ska löna sig att begå brotten alls.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.