Annons

Ett nej som kommer stå EU dyrt

Frankrikes nej till att inleda EU-medlemskapsförhandlingar med Albanien och Nordmakedonien kommer att kosta EU på sikt.
Ledare • Publicerad 8 november 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Frankrikes nej till inledandet av medlemskapsförhandlingar med Nordmakedonien och Albanien beskrivs som europeiskt självskadebeteende.
Frankrikes nej till inledandet av medlemskapsförhandlingar med Nordmakedonien och Albanien beskrivs som europeiskt självskadebeteende.Foto: /TT

Albanien och Nordmakedoniens förhoppningar om ett eventuellt EU-medlemskap fick sig en törn när EU:s stats- och regeringschefer lämnade besked om att förhandlingarna inte kunde inledas. Detta efter att Frankrike, med Emanuel Macron i spetsen, lämnade ett blankt nej i frågan för tre veckor sedan.

Det är av taktiska skäl som Macron säger nej till att inleda medlemskapsförhandlingar med länder i västra Balkan. EU:s tidigare utvidgningar österut i länder som Rumänien och Bulgarien har väckt frågan om inte utvidgningsprocessen gått för snabbt. Dels på grund av att länderna i fråga inte lyckats komma tillrätta med problem som korruption trots att det gått flera år sedan inträdet, dels för att den fria rörligheten fått nya fiender.

Annons

Ett nytt utvidgningsprojekt hade troligtvis stärkt invandringskritiska strömningar i Europa, inte minst i Frankrike där kommunval väntas hållas i vår. Macrons drag får därför ses som ett sätt att hindra Marine Le Pens Nationella fronten från ytterligare framgångar. Men som Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev uttryckte det, i samband med att nyval utlöstes i landet kort efter beskedet, blir resultatet av detta att västra Balkan är offer EU:s historiska misstag.

Beslutet öppnar upp för att länder som Ryssland, Turkiet och Kina flyttar fram sina positioner i västra Balkan. I till exempel Bosnien-Hercegovina, som ansökt om EU-medlemskap men ännu saknar kandidatstatus, pågår sedan länge en dragkamp mellan Kreml och Erdogans Turkiet. I grannlandet Serbien har redan närmanden till Ryssland gjorts där man bland annat skrivit på ett nytt frihandelsavtal med Eurasiska ekonomiska unionen. Det är därför lätt att instämma med de politiska analyser på Balkan som beskriver EU:s blockering som europeiskt självskadebeteende.

Det finns goda skäl för EU att dra lärdom av tidigare utvidgningsprocesser. De måste ske i en långsammare takt och uppföljningskraven måste bli tydligare. Men när EU helt vänder ryggen till dessa Balkanländer är det i första hand Ryssland, Kina och Turkiet som vinner. De stora förlorarna är EU själva.

Annons
Annons
Annons
Annons