Minus kan bli stort plus
Från ett år till ett annat handlar det om minus 2,2 kilo per person. Ändå hamnar 83, 5 kilo på tallriken per år. Enligt branschorganisationen ligger den så kallade självförsörjningsgraden på 75 procent när det gäller griskött, cirka 55 procent när det gäller nöt och endast dryga 25 procent för lamm. Mellanskillnaden upp till 100 procent importeras. Det är här som ett stort minus nu blir till ett plus. Det visar sig nämligen att svenska konsumenter i högre utsträckning väljer att äta allt mindre importerat kött. För 2018 är minskningen
Sambanden som döljer sig bakom statistiken är de mest positiva. Som jordbruksverkets Åsa Lannhard Öberg uttrycker det beror detta på ”en ökad efterfrågan på vegetarisk mat … ”.
Det pågår ett skifte som handlar om växande medvetenhet, om klimathänsyn, hälsofokus, mattrender, och djuretik. Men också om en vidare hållbarhetsaspekt: Svenskt kött har i alla avseenden fördelar framför mycket av det kött som importeras. Svårare än så är det inte.
Minus kan vara ett stort plus, inte minst när det gäller svensk köttkonsumtion.