GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Ett mer extremt väder kräver förändring på alla nivåer

Klimatförändringarna drabbar alla. Mer behöver göras lokalt och globalt.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 18 juli 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Veckan inleddes med extrem värmebölja i Storbritannien.
Veckan inleddes med extrem värmebölja i Storbritannien.Foto: Matt Dunham

Den här sommaren inleddes med ovanligt tidiga värmeböljor i sydvästra Europa. Jag befann mig i Spanien i mitten av maj och förstod ganska snart att det var väldigt varmt för den tiden på året. Den varmaste majmånaden på 100 år, visade det sig senare när jag läste ikapp nyheterna.

I juni började skogsbränderna i Spanien att ta fart och i flera europeiska länder uppmättes över 40 grader. Värst var det – förutom i Spanien – i Frankrike, Portugal och Italien som nu är inne på sin andra våg av extrema temperaturer denna sommar.

I Frankrike har över 16 000 personer flytt på grund av skogsbränder och i Spanien och Portugal har över 1 000 dödsfall tillskrivits hettan, enligt BBC. I Italien hotas skörden av extrem torka och vattenbrist samtidigt som det i dagarna väntas bli omkring 40 grader i London där invånare uppmanas att avstå från fysisk aktivitet och från att åka tåg, bland annat.

Men det är inte bara i Europa som dessa temperaturer uppmätts. I våras drabbades även Indien av en extrem hetta. Uppemot 50 grader gjorde att fåglar började falla ner från skyn (SR 19/5), vilket tydligt illustrerar det hot som det extrema vädret utgör mot människa, djur och natur.

”Att vi i Sverige ser oss som duktigare än många andra länder kommer inte hjälpa vår miljö, och är definitivt inte ett skäl till likgiltighet inför klimatförändringarna.”

Ovanligt varmt, ovanligt tidigt på året är en effekt av klimatförändringar, mer ihållande värmeböljor en annan. Med klimatförändringarna kommer ett alltmer extremt väder som gör det svårare att ducka för behovet av en förändring.

För unga väljare är klimatet den viktigaste frågan, enligt den senaste rapporten från SOM-institutet vid Göteborgs universitet. De politiska partierna är förstås medvetna om detta och försöker tävla om unga väljares uppmärksamhet. Men politik är inte bara en fin programförklaring – det handlar också om att leverera resultat. På den punkten kan mer göras lokalt, nationellt och globalt.

Att komma överens globalt har visat sig vara möjligt, inte minst genom Parisavtalet som flera länder har bundit sig till. Men trots det kommer fortfarande klimatrapporter som understryker behovet av att drastiskt minska utsläppen.

Just därför spelar det även roll vad vi gör lokalt. Klimatförändringarna tar inte hänsyn till nationsgränser. Att vi i Sverige ser oss som duktigare än många andra länder kommer inte hjälpa vår miljö, och är definitivt inte ett skäl till likgiltighet inför klimatförändringarna.

Därför är det oroande att Borås Stad överskrider den koldioxidbudget som antogs för tre år sedan. Det visar Borås Stads klimatrapport från 2021 där det visserligen framgår att insatser inom klimatarbetet har haft positiva effekter, men trots det har utsläppen i kommunens verksamhet och i Borås ökat det senaste året.

Att peka på den större skurken i hopp om att den ska ta sitt ansvar kommer inte att fungera. Klimatförändringarna slår mot alla. Därför måste vi börja med oss själva.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.