Mikael Hermansson: Ett litet steg framåt för ensamkommande
”Det här betyder krig”, sa Åkesson (SD). ”Det är helt oerhört, jag saknar ord”, sa Kristersson (M).
Har ryssen invaderat? Har kungen tvingats att abdikera?
Nejdå. Men för två av riksdagens partiledare har proppen gått av helt andra orsaker. Regeringspartierna har nämligen kommit överens om att ändra på ett av de mest befängda villkoren i den så kallade Gymnasielagen. Istället för att som nu tvingas skaffa en tillsvidareanställning inom loppet av sex månader efter avslutade gymnasiestudier utsträcks den fristen till tolv månader och en anställning som har åtminstone ett års varaktighet. Det som tidigare i praktiken var en hopplös uppgift är nu möjligtvis ett uns mindre omöjligt.
Så det ”oerhörda” i sammanhanget får nog anses vara att även ett mycket litet steg i riktning mot en mer relevant och anständig migrationspolitik kan få framkalla sådant överspel.
Åt Sverigedemokraterna är litet att göra. Men Moderaterna borde veta bättre.
”Det finns ett grundläggande problem i sammanhanget som inte ska underskattas: Gymnasielagen blev den ofrånkomliga konsekvensen av en dålig kompromiss som aldrig borde ha sett dagens ljus.”
Dagens överenskommelse mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet är välkommen. Den är dock långt ifrån problemfri. Till TT sa Liberalernas Fredrik Malm att han såg det som ”provocerande” att ”de flyktingar som är i störst behov av skydd inte prioriteras”. Här har Malm rätt. Det finns fler utsatta flyktinggrupper som är i behov av ett mer mänskligt bemötande. Men i sak finns det inget som säger att den grupp som Malm talar för inte skulle kunna få sina skyddsbehov tillgodosedda bara för att en annan grupp får ett sent erkännande.
Det finns ett grundläggande problem i sammanhanget som inte ska underskattas: Gymnasielagen blev den ofrånkomliga konsekvensen av en dålig kompromiss som aldrig borde ha sett dagens ljus.
Men eftersom det inte ens i ett läge där en riksdagsmajoritet var beredd att medge att den aktuella gruppen unga ensamkommande flyktingar hamnat i kläm på grund av administrativa tillkortakommanden hos Migrationsverket. De som skulle prövats som barn fick istället sitt skyddsbehov bedömt som vuxna. Sverige bröt mot de EU-regler som gäller för hur länge unga som söker asyl ska få vänta.
Hade det istället funnits lite politiskt kurage och god vilja att göra det bästa av en svår situation hade det varit mer naturligt att acceptera kritiken och tidigt ha gjort det enda raka – att ge de unga amnesti.
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.