Annons

Ett inte så värst smart KD-utspel

På fredagen presenterade Kristdemokraterna sin valplattform. En viktig punkt är att de vill stoppa EU:s medlemsförhandlingar med Turkiet. Det finns bara ett problem – de är redan stoppade.
Ledare • Publicerad 6 maj 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Kristdemokraternas  EU-kandidat Sara Skyttedal och partiledare Ebba Busch Thor presenterar partiets EU-valmanifest under en pressträff i riksdagens presscenter.
Kristdemokraternas EU-kandidat Sara Skyttedal och partiledare Ebba Busch Thor presenterar partiets EU-valmanifest under en pressträff i riksdagens presscenter.Foto: Anders Wiklund/TT

Den 26 juni 2018 närmare bestämt, så stoppade ministerrådet nämligen förhandlingarna med Turkiet med hänvisning till den oroande utvecklingen i landet. Mot bakgrund av denna var det osannolikt att Turkiet skulle uppfylla kriterierna för ett EU-medlemskap. Kanske menar KD att de vill avsluta förhandlingarna, men det är inte så de formulerar sig i valmanifestet eller så media citerat utspelet. Och ursäkten att man ju förstår vad de menar håller inte hela vägen här.

Det är tydligt att utspelet i grund och botten är just ett utspel, snarare än ett genomtänkt politiskt förslag. Hade det varit på de senaste viset hade nog KD bemödat sig med att använda det korrekta uttrycket för vad som kan göras framgent, alltså avbryta förhandlingarna. Istället används ordet stoppa, vilket alltså redan har gjorts.

Annons

Att märka ord i politiken är i många fall ointressant. Men när det handlar om skarpa utrikespolitiska förslag kan två snarlika ord faktiskt innebära två helt olika saker. För ett riksdagsparti som aspirerar på att vara tongivande i EU-valrörelsen är det otillräckligt att och oinitierat att säga att man vill stoppa förhandlingar som redan är stoppade. Att avbryta förhandlingarna är en annan sak, och sannolikt det som KD syftar på – men inte vad de skriver.

Det är sådana ordval som avslöjar den hårfina gränsen mellan att föreslå skarpa utrikespolitiska sanktioner och att bara framstå som en oinsatt populist.

Annons
Annons
Annons
Annons