Annons

Anela Murguz: Ett besked som lyfter Borås

En ny järnväg mellan Borås och Göteborg kommer att underlätta för pendlare och stärka Borås som arbetskraftsregion.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 26 oktober 2023
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Äntligen ser en ny järnväg mellan Borås och Göteborg ut att bli av.
Äntligen ser en ny järnväg mellan Borås och Göteborg ut att bli av.Foto: Johan Valkonen

Under hösten har de dystra nyheterna om krig, terror och elände avlöst varandra. Men på torsdagen kom ett positivt besked: Planeringen av en ny järnväg mellan Borås och Göteborg får grönt ljus av regeringen.

Det var dagen före julafton ifjol som regeringen avbröt all planering av nya stambanor för snabbtåg. Eftersom sträckan mellan Borås och Göteborg var en del av förslaget sattes även planeringen av Borås-Göteborg på paus. Men regeringen lät meddela att man ville se en utbyggnad av delsträckan, främst för att underlätta arbetspendling och för godstrafik. En snabbutredning tillsattes för att ta reda på hur det skulle gå till. Men för några veckor sedan förlängdes pausen oktober ut.

”När järnvägen väl står klar kommer det att lyfta Borås som arbetsmarknadsregion.”
Annons

Nu ser det av allt att döma ut som att en ny järnväg mellan Västsveriges två största städer blir av, trots allt. Och det är milt uttryckt på tiden med tanke på att frågan har utretts i två decennier.

När järnvägen väl står klar kommer det att lyfta Borås som arbetsmarknadsregion. För som tidigare konstaterats här på ledarplats skulle den kortade restiden som följer av en ny järnväg göra det betydligt enklare att pendla mellan städerna. Det hade underlättat vardagen för det stora antal västsvenskar som redan i dag pendlar mellan städerna. Men framför allt lär fler aktörer på arbetsmarknaden i framtiden våga tänka utanför boxen när arbetspendlingen kan ske på ett effektivt sätt.

Hur man än vrider och vänder på det är regeringens besked positiv för regionen i allmänhet och Borås i synnerhet.

Annons
Annons
Annons
Annons