Annons

Erbjud mer än idrott på natten

Fotboll och innebandy till sommarlovslediga ungdomar minskar säkert stöket på stan. Men den kommun som vill ge fler en meningsfull sommar bör tänka bredare än så.
Ledare • Publicerad 5 maj 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Alla barn och ungdomar lockas inte av lagidrott på fritiden.
Alla barn och ungdomar lockas inte av lagidrott på fritiden.Foto: Matt York

När veckan ger tre grader och regn – i maj! – känns ljumma sommarkvällar och lovlediga ungdomar avlägset. Ändå är det hög tid att planera för sommarens aktiviteter, åtminstone för kommuner som vill ge unga en meningsfull fritid och slippa onödigt stök.

Det vill Marks kommun, vilket BT nyligen berättade på nyhetsplats. Om kommunstyrelsen ger tummen upp kommer 800 000 kronor att avsättas till satsningen ”Sommarerbjudande till Marks kommuns ungdomar”. Planen är att samarbeta med föreningslivet, och fokus verkar ligga på idrott.

Annons

Några uppstyrda matcher är det inte tal om, utan snarare en form av spontanidrott fast med vuxna närvarande. Ett alternativ till att hänga på stan, helt enkelt.

Det är ett intressant initiativ som fler Sjuhäradskommuner skulle kunna inspireras av. Men först behöver kommunerna komma fram till varför satsningen sker. Är huvudsyftet att minska otrygghet eller att stimulera unga människor?

Om syftet är att dämpa stök och oroligheter i samhället eller på stan, då är sannolikt innebandy, fotboll och pingis i nattöppna idrottshallar en viktig del av lösningen. Detta har exempelvis Norrtälje kommun infört för att få bukt med otrygghet vid busshållplatser. Hellre tuffa dueller på fotbollsplanen än på gatan.

”Men först behöver kommunerna komma fram till varför satsningen sker. Är huvudsyftet att minska otrygghet eller att stimulera unga människor?”

Detta synsätt finns även i Luleå, som för ett och ett halvt år sedan började hålla en idrottshall öppen till midnatt under fredags- och lördagskvällar, detta för att minska oroligheter i en av stadsdelarna där föreningslivet är svagt. Projektledaren Isa Ponturo beskriver i en SVT-intervju (16/2 2020) att satsningen är lyckad men att hon gärna skulle se att fler tjejer deltog.

Och här kommer vi tillbaka till frågan om huvudsyftet. Om tanken med de sena aktiviteterna helt enkelt är att barn och ungdomar ska ha roligt, då bör kommunerna tänka utanför innebandyrinken.

Naturligtvis är det önskvärt att unga personer motionerar på fritiden, inte minst under sommarlovet när skolidrotten är pausad och många andra aktiviteter har säsongsuppehåll. Dessutom har pandemin inneburit att barn och unga rör sig mindre, enligt Folkhälsomyndigheten. Distansundervisning hemma i pojk- eller flickrummet och inställda träningar och matcher har helt klart påverkat folkhälsan hos de yngre medborgarna.

Det ska tas på allvar. Men alla lockas inte av lagidrott. Det innebär att många inte kommer att söka sig till fotbollsplaner och idrottshallar om de utgör de enda alternativen när kommuner satsar för att aktivera ungdomar i sommar. En rimlig slutsats blir därför att bredda utbudet så att även tjejer och killar som gillar exempelvis teater, musik, pyssel, bakning och sällskapsspel får en naturlig samlingspunkt.

Det är knappast hälsosamt att helt vända på dygnet, men rätt utformade kan sena kvällsaktiviteter fylla två långsiktiga mål: att minska otryggheten på de orter som brottas med den sortens problematik, och öka hälsa och välmående hos pandemihämmade ungdomar som bara vill ha ett roligt sommarlov.

Kajsa KettilSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons