Annons

Ensamhet är en svår biverkning

Särreglerna för 70-plussare under coronapandemin har haft en baksida: Ensamhet är inget att leka med.
Ledare • Publicerad 22 oktober 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Självisoleringens baksida: Ensamheten. En biverkning av coronabekämpningen som ska tas på allvar.
Självisoleringens baksida: Ensamheten. En biverkning av coronabekämpningen som ska tas på allvar.Foto: Staffan Lindbom

”Väldigt klokt, men sent”.

Det ligger mycket i äldreexperten och psykiatriprofessorn Ingmar Skoogs omdöme om Folkhälsomyndighetens beslut om att slopa de särskilda restriktioner som gällt för landets alla 70-plussare under coronapandemin.

Annons

Nyheten presenterades på en presskonferens under torsdagsmorgonen där socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson medverkade. De båda talade om behovet av balans – men också om fortsatt ansvarstagande.

Detta är inte en tid då det går att släppa taget och agera som om det inte finns en morgondag.

Att landets 70-plussare nu ska behandlas som andra riskgrupper innebär dock inte att denna grupp får fritt fram, utan snarare tvärtom: Alla i Sverige har nu samma ansvar för att skydda sig själva, andra och samhället som helhet. Det har heller inte varit denna normalt ofta mycket aktiva grupp som visat sig ha svårt för att förstå allvaret bakom uppmaningen att hålla avstånd, undvika trängsel och välja bort miljöer där detta är oundvikligt. Här är det istället framför allt yngre som brustit, vilket inte minst Expressens avslöjande av KD-ledaren Ebba Busch fartfyllda festkväll på diverse Stockholmskrogar med en välkänd ”influencer” får symbolisera. Bilderna som tidningen publicerat säger något radikalt annorlunda om allvaret än vad KD-ledaren själv har sagt, bland annat i riksdagens talarstol.

”Detta är inte en tid då det går att släppa taget och agera som om det inte finns en morgondag.”

Sverige har beskyllts för att ha en slapp coronastrategi. Men den våg av växande smittspridning som nu märks av bland EU:s medlemsländer tornar inte upp sig här på samma sätt. Oavsett detta är faran inte över på långa vägar. Covid-19 är i allra högsta grad ett aktivt och ständigt närvarande hot. De senaste dagarnas uttalade lokala rekommendationer för minskad smittspridning som riktats till Uppsala talar sitt tydliga språk.

Trots detta finns det skäl att fortsätta tala om Sverige som ett undantag, inte minst i ett läge där land efter land i Europa nu tvingas slå larm om en påtaglig uppgång i antalet smittade och insjuknade. Den ökningen handlar inte bara om att fler testas; det handlar snarare om en ny fas i smittspridningen. Därför pågår en återgång till en mer drakonisk regim i många länder efter en period av lättnader.

”… ibland finns det goda skäl att hålla fram svenska erfarenheter som relevanta för andra. Att det psykiska välbefinnandet tar stryk av ensamhet går inte att blunda för.”

Irland var först ut med att återgå till hårda restriktioner på grund av coronapandemin.Tjeckien är det EU-land som drabbats svårast i förhållande till befolkningens storlek. Tyskland befinner sig i ett läge där antalet konstaterade fall överstiger 11000 per dygn. Ingen gång tidigare under pandemin har antalet varit så högt som nu. I Frankrike har under de senaste dygnen fler än 30 000 bekräftade fall konstaterats. I Italien rör det sig om cirka 9000 under samma period. I Storbritannien införs nya regler om nedstängning av samhället som varierar från total nedstängning till mildare åtgärder.

Alldeles oavsett variationerna har Sverige och de övriga EU-länderna att förhålla sig till att coronapandemins alla sidor. Därför var det välkommet att den utskällda Folkhälsomyndighetens rekommendationer anpassades till det rådande kunskapsläget.

Inom EU finns bilden av Sverige som ett land som vill lära andra vad som är bäst för dem själva. Det finns också många gånger något självgott i den svenska attityden till de övriga medlemsländernas sätt att ordna samhället. Men ibland finns det goda skäl att hålla fram svenska erfarenheter som relevanta för andra. Att det psykiska välbefinnandet tar stryk av ensamhet går inte att blunda för.

Covid-19 utgör ett betydande hot mot folkhälsan men det gör också de sociala biverkningarna; och ensamhet är som bekant inget som kan vaccineras bort.

Mikael HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons