En utveckligsfientlig budget

På förmiddagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) sin budget till riksdagen.
Ledare • Publicerad 23 oktober 2014

Tidigare fick hon kritik för talet om att "ladorna är tomma" och hon ville nu ändra sig och hon förklarade att det var de låga prognoserna i ekonomin som hon menade.

Det märktes också att Socialdemokraterna var på defensiven då bland annat Finanspolitiska rådet och professor Lars Calmfors starkt har kritiserat talet om det katastrofala finansiella läget.

Andersson valde dock att hävda att remissinstanserna hade fel, vilket var anmärkningsvärt då hon tidigare just har velat framhäva sina formella kvalifikationer som ekonom.

Moderaternas ekonomisk politiska talesperson Anna Kinberg Batra tog också fasta på den kritik Andersson fått av landets ekonomkår.

Vid pressträffen före riksdagsdebatten förklarade Batra att Alliansen hade lämnat över en ekonomi som var "på väg i rätt riktning". Men att man nu istället försvagar den genom att skjuta upp viktiga utmaningar inför framtiden.

På många sätt kan man dock säga att det är en traditionell kompromissbudget där Vänsterpartiet är de stora vinnarna, men även de har fått ge efter. Istället för att avskaffa RUT-avdraget kommer det att halveras och skatten kommer att höjas för den som arbetar, men inte så mycket som Vänsterpartiet ville.

Vad oppositionen därför bör göra är att rikta in sig på att stoppa de mest skadliga förslagen. Förslagen om så kallade trainee jobb är inget annat än att maskera ungdomsarbetslösheten och det bör blockeras. Precis som den direkt farliga satsningen som går ut på att straffa de äldre som väljer att arbeta efter pensionen.

I den efterföljande riksdagsdebatten klarade sig Kinberg Batra också bra mot Andersson som var uppenbart stressad. Men nu var det fyra borgerliga partier som svarade för sig och Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt sträckte därför ut en hand till Alliansen för ett samarbete. Den togs inte emot, vilket är bra.

Men det är en lång väg att gå tills budgeten i december formellt antas av riksdagen och det är högst troligt att denna minoritetsregering då verkligen får uppleva hur det känns att vara i minoritet.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.