GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mikael Hermansson: En seriös rörelse hade inte behövt bluffa

Orolig för vad Nyans kan ställa till med? Spela då inte partiet i händerna.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 22 juni 2022
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel vid en demonstration mot koranbränningar i april.
Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel vid en demonstration mot koranbränningar i april.Foto: Jessica Gow/TT

I måndags kunde BT:s reporter Rebecka Åsbrink Claesson presentera nyheten att partiet Nyans ställer upp i kommunvalet i Borås med en lista som enbart innehåller ett valbart namn. Att detta sker för att ge sken av att partiet har en bred förankring med många aktiva i kommunen torde vara tämligen uppenbart.

Hade Nyans verkligen haft en rörelse bakom sig hade de inte behövt bluffa.

Dagens krönikör

Mikael Hermansson

är tidigare politisk redaktör på BT.

På samma gång är det lätt att förstå att Nyans vill göra insteg i Boråspolitiken, inte minst med tanke på partiets definition av sig självt som ”förortens parti”. Staden vid Viskan har två stadsdelar som sedan länge märker ut sig på polisens lista över särskilda områden med ”låg socioekonomisk status och där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället”.

Men det finns också en annan faktor med i spelet, nämligen förekomsten av många muslimer i just de utsatta stadsdelarna Norrby och Hässleholmen.

2020 intervjuade BT partiets ledare Mikal Yüksel som då lyfte fram att Nyans verkade för att ”muslimer ska ha minoritetsstatus och att islamofobi ska vara en egen brottsrubricering”. Idag är detta krav som utvidgats till att även omfatta afrosvenskar och att även ”kristofobi, afrofobi och antisemitism” ska rubriceras som brott.

I BT:s rapportering från i måndags uttalar sig statsvetarprofessorn Peter Esaiasson om Nyans och hänvisar förväntade framgångar för partiet i valet i höst till ”känslan av att tillhöra en grupp som är diskriminerad”, något som ska vara ”vanligt i förorten”. Det är väl svepande.

”Det ständiga gullandet med en kostymklädd främlingsfientlighet är illa nog.”
Mikael Hermansson

Svensk lag diskriminerar inte, men få skulle nog säga att exempelvis den svenska arbetsmarknaden inte kan sortera bort människor. Den som heter Muhammed vinner många gånger på att byta till Mårten eller Mattias för att vägen till ett jobb ska bli kortare. På samma sätt är det med de kvinnor vars slöjor ständigt ska dras i av såväl politiska partier som enskilda intoleranta individer. Detta är vardag för många, och en verklighet som inte kan förminskas till en ”känsla”. Det är diskriminering.

Nyans lär knappast ta väljare i Brämhult, Parkstaden eller på Byttorp. Men det är möjligt att partiet kan göra vissa framgångar där det finns väljare som blir bekräftade av dess utanförskapsretorik. Föga förvånande kan den utomordentligt motbjudande politikern Rasmus Paludan – vars koranbränning i Borås hyllades av många som en manifestation av yttrandefrihet – visa sig bli Nyans bästa valarbetare.

Det finns fler. Det ständiga gullandet med en kostymklädd främlingsfientlighet är illa nog. Vevandet av idiotier om ”folkutbytet” och ”den tilltagande islamiseringen” och liknande spruckna skivor gör bara det hela etter värre. Ett förslag från SD i Borås om att bland annat riva 40 procent av husen på Norrby, utan att först ha nya bostäder till dem som drabbas, bekräftar bara hur ogenomtänkt denna hållning är.

Den som oroar sig för vad ett parti som Nyans kan ställa till med ska naturligtvis låta bli att göra dess valarbete så mycket enklare.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.