Annons

David Lega: En oskyldig person friad – nu står det tusen åter

Hotel Rwanda-hjälten Paul Rusesabagina satt oskyldigt fängslad i Rwanda i över två år. Nu är han äntligen fri - delvis tack vare EU.
David Lega
Gästkrönika • Publicerad 15 april 2023
David Lega
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Genom att låta flyktingar bo på hotellet i Kigali där han arbetade, anses Paul Rusesabagina ha räddat livet på omkring 1 200 flyktingar undan folkmordet i Rwanda, som kostade nära en miljon människor livet.
Genom att låta flyktingar bo på hotellet i Kigali där han arbetade, anses Paul Rusesabagina ha räddat livet på omkring 1 200 flyktingar undan folkmordet i Rwanda, som kostade nära en miljon människor livet.Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Men vi kan inte vara nöjda, långt därifrån. Mängder av EU-medborgare sitter fortfarande fängslade i allsköns diktaturer världen över. Gui Minhai sitter fängslad i Kina. Han tolkade den kinesiska yttrandefriheten alltför generöst, enligt den kinesiska kommunistregimen. Dawit Isaak sitter fängslad i Eritrea. Hans nyttjande av yttrandefriheten utgjorde ”ett brott mot rikets säkerhet”, tyckte den eritreanska regimen. Ahmadreza Djalali sitter fängslad med dödsstraff i Iran, efter oklara anklagelser om spioneri. De är alla tre modiga, svenska medborgare.

Dagens krönikör

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.

De är bara några utav de många EU-medborgare som sitter är oskyldigt fängslade världen över. De behöver EU:s hjälp och vår uppmärksamhet. Dawit Isaak har lidit bakom lås och bom i över 21 år, och det finns ständigt en risk att han glöms bort. Glöms bort bland alla andra fångar och dissidenter och bland allt annat elände.

Annons

Men i min värld får EU aldrig glömma bort just detta: att föra kampen för alla människors rättigheter och att fungera som en motpol till diktaturer och auktoritära stater. EU har makt i egenskap av världens största marknad, bestående av 27 innovativa demokratier.

”EU måste reflektera över sitt agerande och över vilka åtgärder som haft betydelse.”
David Lega

Nyligen släpptes en EU-medborgare i Rwanda. Paul Rusesabagina kommer ursprungligen från Rwanda, men är också EU- medborgare efter att ha flytt till Belgien för många år sedan. Han blev en världskänd hjälte efter att hans insatser under folkmordet i Rwanda filmatiserades i ’Hotel Rwanda’. Rusesabagina räddade livet på hundratals flyktingar, då han öppnade upp sitt hotell som fristad för dem. Efter att ha överlevt inbördeskrig och folkmord valde han att kritisera Rwandas diktator Kagame. Det är fruktansvärt, men inte alltför överraskande, att Paul Rusesabagina plötsligt en dag försvann från jordens yta för att sedan plötsligt dyka upp i ett fängelse i sitt forna hemland Rwanda.

Europaparlamentet har vid flertal tillfällen uppmärksammat Rusesabaginas fall och vi har krävt att han villkorslöst friges, i en resolution som jag var med och författade. Jag företrädde min partigrupp, den kristdemokratiska EPP-gruppen, i förhandlingarna med de andra grupperna. Vi krävde att mänskliga rättigheter ska bli en mycket större prioritering i det internationella utvecklingsarbetet i Rwanda och att Belgiens ambassad i Rwanda skulle övervaka Rusesabaginas rättegång, besöka honom i fängelset och att ta upp hans fall i samtal med de rwandiska myndigheterna. Jag har därefter haft löpande kontakt med både Rusesabaginas familj och med EU:s utrikestjänst för att följa arbetet.

Nu när Rusesabagina friats är vi givetvis glada för hans skull. Men EU måste reflektera över sitt agerande och över vilka åtgärder som haft betydelse, för att nu kunna öka insatserna för att fler fängslade EU-medborgare ska få komma hem till sina familjer igen.

Annons
Annons
Annons
Annons