Annons

Kajsa Kettil: En demokrati kan aldrig skydda sig helt från våldet

Almedalen 2022 har varit en lugn, trygg plats med poliser överallt. Ändå skedde det som inte fick hända.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 6 juli 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
På onsdagseftermiddagen attackerades en kvinna i centrala Visby. Hon avled senare av sina skador.
På onsdagseftermiddagen attackerades en kvinna i centrala Visby. Hon avled senare av sina skador.Foto: Kajsa Kettil

Har man en gång börjat lägga märke till dem finns de överallt. Män och kvinnor med vanliga kläder men en ovanligt uppmärksam blick.

Civilpoliserna står vid varje tal utplacerade i parken där partisympatisörer, journalister och en och annan motdemonstrant samlas för att hedra, nyttja, bevaka och skydda vår demokrati. Det är dels de lätt igenkännbara männen med sladd i örat och skyddsväst under jackan, men även kvinnor i klänning och tygband knutet om håret som fladdrar i sommarvinden.

Annons

Jag såg en av dessa kvinnor på passagerarsätet i en polisbil en tidig morgon i början av veckan när jag promenerade in mot centrala Visby, och tänkte att hon såg malplacerad ut. Senare samma dag stod hon i klungan där vi journalister lyssnar och rapporterar om partiledarnas tal. Där hade hon en värdefull placering.

Synen av henne fyllde mig med både beundran över polisen och tacksamhet över hur väl staten, trots alla problem polismyndigheten kämpar med, i de flesta fall lyckas med sin kärnuppgift att skydda medborgarna.

Efter två pandemiår har människor äntligen kunnat träffas under den traditionella politikerveckan i Visby igen. Vart och vartannat seminarium och tal inleds med några uppskattande ord om att vi kan ses på riktigt. Visserligen är Almedalsveckan ett koncentrat av politiker, näringslivstoppar, lobbyister och andra som nog får beskrivas tillhöra en sorts elit, men det är faktiskt fritt fram för vem som helst att besöka ön, staden och Almedalen under de numera fyra dagar som politikerveckan arrangeras.

Polisnärvaron har varit hög. Överallt syns poliser med sina bilar, helikoptrar, övervakningskameror och hästar. Det har känts tryggt. Inte en enda gång har jag varit rädd för att ett våldsdåd skulle inträffa.

Och ändå gjorde det det. På onsdagseftermiddagen, vid Donners plats ett stenkast från parken där Jimmie Åkesson (SD) tidigare hållit sitt tal och där Annie Lööf (C ) några timmar senare skulle hålla sitt, attackerades en kvinna med ett vasst föremål. Allmänheten agerade rådigt, polis och ambulans var snabbt på plats. Alla gjorde vad de kunde. Det räckte inte för att rädda kvinnans liv. Vid en presskonferens på kvällen meddelade polisen att kvinnan har avlidit av sina skador, och att en 33-årig man är anhållen misstänkt för mord.

”Det är priset för yttrandefriheten, åsiktsfriheten, ja friheten överlag.”

Omfattande utredningsarbete väntar för polisen. För oss andra väntar många frågor och en kvardröjande känsla av maktlöshet. Vad var motivet? Hur kunde detta hända?

Svaret är tyvärr att det i en fungerande demokrati inte går att till hundra procent skydda sig mot hat och våld. Staten och samhället gör vad de kan för att vi ska kunna leva så fria liv som möjligt utan att riskerna överväger.

Detta arbete sker ofta utan att vi tar någon större notis om det, som i folksamlingen där både uniformerade och civilklädda vakar över oss.

Skyddet kostar, och måste få kosta. Det är priset för yttrandefriheten, åsiktsfriheten, ja friheten överlag.

Nästa år kommer vi hit igen. Det finns inget alternativ.

Annons
Annons
Annons
Annons