En budget, flera majoriteter
Samtidigt råder det dagiskaos, som BT beskrev i måndagens tidning. För detta har dock de borgerliga ansvaret, enligt Lena Palmén (S).
Det är inte ovanligt att politiker skyller på tidigare styrande. Men det som gör situationen i Borås speciell är att man inte endast skyller bakåt i tiden, utan också åt sidan i nutid. Så anklagar Palmén t.ex. Falco Güldenpfennig (KD), ordförande i lokalförsörjningsnämnden, för att ha försenat projekteringen av Milstensgården.
Att lokalförsörjningsnämnden har en alliansordförande är en effekt av att politikerna delat upp styret av nämnderna mellan blocken, den så kallade Boråsmodellen. Den är utformad för att SD inte skulle få inflytande, trots att inget av blocken har egen majoritet.
Men där tillskyndarna hoppades på en smart pragmatisk metod, har avigsidorna nu blivit allt tydligare. De oklara ansvarsförhållandena ter sig allt mer absurda. Inte minst visar turerna kring Myråsskolan och Milstensgården det.
Och även när det gällde Svedjeskolans nedläggning, där de rödgröna sade sig ”lyssna” på föräldrarna, när det snarare var rädslan för att förlora i fullmäktige som gjorde att förslaget drogs tillbaka.
I Göteborg fick kommunstyrelsens ordförande, Anneli Hulthén (S), frågan om inte stadsdelarna i staden borde ha en majoritet som avspeglade hur just de som bodde i den delen röstat. Hon värjde sig i G-P inför blotta tanken: ”? då hade till exempel en borgerlig majoritet i en stadsdel fått administrera en rödgrön budget. Det hade lett till kaos.”
Kaos är ett för starkt ord för situationen i Borås. Men läget är varken tydligt eller begripligt. Inte ens för politikerna själva.
Ledarredaktionen