GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stefan Eklund: Vi ska vara journalister, inte aktivister

När nyhetsjournalister uttrycker politiska åsikter i sociala medier riskerar de sin trovärdighet.
Stefan EklundSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 18 december 2021
Stefan Eklund
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Journalister på plats vid en pressträff. När nyhetsjournalisters agerande på sociala medier slår över i tyckande kan det skada trovärdigheten, menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.
Journalister på plats vid en pressträff. När nyhetsjournalisters agerande på sociala medier slår över i tyckande kan det skada trovärdigheten, menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.Foto: Jessica Gow/TT

Att nyhetsjournalister är människor av kött och blod med politiska åsikter är en självklarhet.

Problem uppstår dock när dessa åsikter blir offentliga via sociala medier. Kan journalisten då, med trovärdigheten i behåll, rapportera om politiska frågor om vilka hen på sociala medier har uttryckt starka privata åsikter?

Mitt svar är nej.

Inte för att journalisten skulle göra ett dåligt jobb, de allra flesta reportrar har förmågan att lägga egna övertygelser åt sidan i sin yrkesroll och utföra sitt uppdrag professionellt.

Men det spelar ingen roll. Misstanken kommer att finnas där. Och i en tid när nyhetsjournalistiken är alltmer ifrågasatt av populistiska och politiska krafter, även institutionella, får inga möjligheter till misstankar finnas.

För oss i media handlar det om att bevara vår trovärdighet. Visst, vi är svaga för reportrar som blir profiler på sociala medier, men priset kan bli alltför högt om inte tydliga gränsdragningar finns.

”För oss i media handlar det om att bevara vår trovärdighet. Visst, vi är svaga för profiler som kan profilera sig på sociala medier, men priset kan bli alltför högt om inte tydliga gränsdragningar finns.”

Frågan diskuterades i en intressant DN-artikel av Hugo Lindkvist i veckan. Han intervjuade bland annat New York Times mediekolumnist Ben Smith som sade: ”Jag tror att nyhetsorganisationer vill ha båda delar: dra fördel av deras medarbetares starka röster i sociala medier men samtidigt kontrollera dem. Det är en omöjlig balans och en trasig modell.”

Som ansvarig utgivare kan jag känna igen den kluvenhet Ben Smith beskriver. Sociala medier är numera, vare sig vi vill det eller inte, ett viktigt redskap för medier när vi vill nå ut med vår journalistik. Men när nyhetsjournalisters agerande på sociala medier slår över i tyckande kan det också skada oss (för säkerhets skull: det här gäller förstås inte ledarskribenter).

Rubriken på DN-artikeln var talande: ”Håller gränsen mellan journalist och aktivist på att suddas ut?”

Ett exempel som diskuterades var SVT:s reporter Carina Bergfeldt som på sitt Instagramkonto med hundratusentals följare startade en insamling till Svenska Afghanistankommittén. Den interna kritiken blev hård och SVT:s ledning förklarade att Carina Bergfeldt fortsättningsvis inte får bevaka frågor som rör Svenska Afghanistankommittén.

Men SVT-chefen Anne Lagercrantz sade också att alla ”som jobbar på SVT har en självklar yttrandefrihet och vi kan inte hindra någon från att posta inlägg i privata sociala medier.”

Och där har vi dilemmat igen, som Ben Smith pekade på, ”den trasiga modellen”. Public service-bolagen SVT och SR är tydliga med att ställningstaganden på privata sociala medier-konton kan leda till att man får ändrade arbetsuppgifter. Men man förbjuder det inte.

Även på Borås Tidning har vi en sociala medier-policy som liknar SVT:s och SR:s principer. Att ”ta ställning i ekonomiska, politiska och kulturella frågor” kan få konsekvenser för vilken typ av arbete en BT-journalist kan utföra. Men vi förbjuder det inte. Det gör att vår trovärdighet hänger på att våra nyhetsjournalister tar ett personligt ansvar för sitt agerande på sociala medier.

På engelska BBC låter det annorlunda. Där kan en journalist som gillar, retweetar, eller på andra sätt tar ställning för en fråga som kan anses politisk, bli avskedad. Men så långt kommer vi säkert inte att gå i Sverige. Därmed förblir modellen trasig, i yttrandefrihetens namn.

Jag har full förståelse och sympati för att nyhetsjournalister privat är engagerade samhällsmedborgare. Men journalistens möjlighet att fritt utföra sitt uppdrag påverkas i den stund hen låter det engagemanget bli offentligt. Den trasiga modellen kan endast lagas genom att man låter bli. Förlorar vi vår trovärdighet förlorar vi också vår roll i demokratin. Därför ska vi vara journalister, inte aktivister.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.