GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stefan Eklund: Kan Borås bli en modern matstad?

Falkenberg visar hur man skapar en framgångsrik mat-turism.
Stefan EklundSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 28 augusti 2021
Stefan Eklund
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Lilla Napoli i Falkenberg, kultförklarad pizzeria som lockar gäster från hela Sverige. I Falkenberg vet man hur man bygger en framgångsrik mat-turism. Kan Borås göra samma sak? Det undrar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.
Lilla Napoli i Falkenberg, kultförklarad pizzeria som lockar gäster från hela Sverige. I Falkenberg vet man hur man bygger en framgångsrik mat-turism. Kan Borås göra samma sak? Det undrar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.
Foto: Stefan Eklund

Det är något med Falkenberg och mat som Borås borde titta närmare på. Ifjol blev den halländska kuststaden prisad av prestigefyllda restaurangguiden White Guide som ”Årets värt en resa”, en utmärkelse som annars bara enskilda restauranger brukar få. Mat-turismen har blivit en framgångsfaktor för Falkenberg, något som är mycket välförtjänt, kan jag konstatera efter ännu en sommar strax söder om Falkenberg.

Här finns restauranger, bagerier och gårdsbutiker som håller hög nationell klass och lockar till sig långväga gäster. Några exempel:

Lilla Napoli – den kultförklarade pizzerian, belägen i en gammal mack, som med benhård disciplin gällande ingredienser gör napolitanska fluffiga pizzor som inte lämnar någon oberörd. Svårt att få bord, alltid. Se till att planera besöket i tid.

Solhaga stenugnsbageri i Slöinge, strax utanför Falkenberg – mängder av priser trillar ständigt över detta bageri som kombinerar ett modernt och trendkänsligt bakande, svinnet tas noga tillvara, till exempel, med halländsk närproducerad tradition.

Prostens pizza och Skrea Matbruk, strax bakom Skrea kyrka – kändiskocken Lisa Lemke driver båda. På Prostens är pizzorna romerska, tunna och frasiga med spännande saker på. Skrea Matbruk gör himmelsgoda smårätter och pastarätter, i en gammal lada, snyggt omgjord, med utsikt över den vackra halländska åkermarken.

Och det finns mer i trakterna kring Falkenberg. Skrea Ost, en liten ostbutik på en gård, även den intill Skrea kyrka, som säljer egenproducerad och väldigt god ost. Ugglarps grönt, rikskänt ställe som levererar grönsaker till fine dining-ställen runt om i Sverige och vars butik dignar av gröna läckerheter och så vidare och så vidare.

En titt i White Guide stryker också under att något har hänt i Falkenberg. Staden har med fem restauranger där. Att jämföra med de halländska storebröderna Varberg, två, och Halmstad, en. Borås har två, för övrigt.

”Efter att ha imponerats gång på gång av kvaliteten i Falkenbergs gastronomiska utbud kan jag inte låta bli att fråga mig vad som skulle krävas för att Borås skulle kunna utnämnas till ”Årets värt en resa” av White Guide.”
Stefan Eklund

Vad beror Falkenbergs framgångar på? Samverkan och insikten om det närproducerades kvaliteter är två faktorer som brukar nämnas. Samarbetet mellan de olika aktörerna är uppenbart när man besöker gårdar, restauranger och bagerier. Man säljer och gör reklam för varandras produkter och skapar därmed ett speciellt Falkenbergs-sammanhang för god mat och fina råvaror. Det närodlade lyfts också hela tiden fram, insikten att det är något som kräsna mat-turister uppskattar finns uppenbarligen där.

Efter att ha imponerats gång på gång av kvaliteten i Falkenbergs gastronomiska utbud kan jag inte låta bli att fråga mig vad som skulle krävas för att Borås skulle kunna utnämnas till ”Årets värt en resa” av White Guide.

Visst, det finns, numera, bra restauranger i Borås, men de är av traditionell internationell bistro-karaktär. Någon speciell Borås-profil för nyskapande mat finns inte.

I Borås innerstad tycker jag också att det är svårt att hitta ett modernt bageri, specialiserat på surdegsbröd. Man får åka till Dalsjöfors eller Fritsla istället.

Kanske samverkan saknas? En så kallad reko-ring finns för all del i Borås, det är bra. Där kan man köpa närodlat av bra kvalitet, men i Borås-sammanhang är det närmast en undergroundverksamhet. För att Borås ska lyftas som matstad behöver en modern, hållbar och närodlad matkultur institutionaliseras i form av restauranger och butiker i stadens och dess omgivningar.

Där är vi inte. Frågan är om vi kan komma dit. Kanske är det två av knalleandans mer negativa särdrag som hindrar det; snålheten och en skepsis mot allt vad samarbete heter.

Men man kan ju alltid ta en tur till Falkenberg.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.