Annons

Stefan Eklund: Här kan ni skapa er egen berättelse om Borås

BT-utställningen på Abecita Popkonst & Foto är en omtumlande upplevelse.
Stefan EklundSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 25 juni 2021
Stefan Eklund
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Curt Ylvings bild från några dagar innan motorvägsinvigningen är störst på utställningen ”Borås – alla tiders stad”. Gå dit och skapa er egen berättelse om Borås, uppmanar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.
Curt Ylvings bild från några dagar innan motorvägsinvigningen är störst på utställningen ”Borås – alla tiders stad”. Gå dit och skapa er egen berättelse om Borås, uppmanar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.Foto: Stefan Eklund

Borås Tidning berättar historien om Borås och Sjuhärad varje dag. Mycket sker i stunden, nyheter virvlar förbi på bt.se, i text, bild och film. Samtidigt skapas ett historiskt arkiv, för en framtida förståelse av vad som har format den del av Sverige som BT verkar i.

Ett exempel på det är den utställning som nu visas på Abecita Popkonst & Foto: ”Borås – alla tiders stad”. Men där handlar det bara om bilden, eller mer exakt – pressbilden. Tillsammans med museet i Knalleland har Borås Tidning skapat en utställning till Borås 400-årsjubileum som består av nära 100 bilder från 50-talet och fram till idag, alla tagna av BT-fotografer, alla en gång publicerade i det ständiga nyhetsflödet, men nu upplockade igen och talande för sig själva, bortom det sammanhang de en gång publicerades i.

Annons

Det är en spännande utställning. Ja, jag skulle faktiskt vilja kalla den omtumlande. Har man som jag bott i Borås i stort sett hela sitt liv möter man händelser man glömt, händelser som fortfarande smärtar, händelser man har en alldeles egen relation till.

En bild tagen av Kent Eikeland visar till exempel ett ungdomsgäng i Viskafors 1975. Då bodde jag själv där, 14 år gammal. Jag känner igen flera av dem på bilden. Jag kunde själv ha stått där. Någon av dem var en lovande fotbollsspelare, någon av dem var jag rädd för av en anledning jag inte minns idag. Åren som har gått försvinner för en stund. Jag hamnar där, i Viskafors 1975.

Magnus Hallqvist heter journalisten som från BT:s sida har gjort det stora arbetet för utställningen. Många timmar i arkivet i BT-husets källare har krävts för att hitta ett urval som speglar Borås. Inte med ambitionen att vara heltäckande, det går inte. Ändå illustrerar utställningen de viktiga skeenden Borås har gått igenom i modern tid. I en intervju i BT sammanfattar Magnus Hallqvist det väl:

”Det är en spännande utställning. Ja, jag skulle faktiskt vilja kalla den omtumlande. Har man som jag bott i Borås i stort sett hela sitt liv möter man händelser man glömt, händelser som fortfarande smärtar, händelser man har en alldeles egen relation till.”

”Borås har, som alla städer, haft sina med- och motgångar. Man slås verkligen av framtidstron och folkhemstanken på 50- och 60-talet, när staden byggdes ut. Sedan kom tekokrisen på 70-talet och allt blev svartvitt. Färgen kom tillbaka först när Elfsborg gick upp i Allsvenskan igen.”

Men här finns också bilder som bara är bra bilder. BT har haft många fina fotografer i sina led genom åren. Lars Tunbjörk började till exempel sin bana här. Bilden på den campande familjen mitt i stan är ett av hans mästerstycken.

Det finns en talande genusproblematik i utställningen, det ska sägas. Samtliga fotografer som är representerade är män. Och Magnus Hallqvist säger själv i intervjun att det även har varit svårt att hitta kvinnor som motiv, framför allt på bilder från 50- och 60-talet. Det säger något om den tiden, men också något om hela pressfotografbranschen, av tradition väldigt mansdominerad ända in i vår egen tid. Den aspekten ska man inte glömma när man besöker Abecita Popkonst & Foto.

Den största bilden på utställningen är Curt Ylvings numera berömda bild på ett äldre par som provgår den stora motorvägen som går genom Borås, två dagar innan invigningen i augusti 1970. Idén att dra en motorväg genom staden sågs då som ett tecken på modernitet och framtidstro. Så småningom blev motorvägen genom stan ett dåligt skämt som tillsammans med rivningen av den gamla teatern och det ständiga regnet skapade bilden av Borås som en tråkig och inskränkt stad.

Men nu, när Borås har utvecklats och till slut har etablerat en annan bild av staden – konst, textil, restaurangliv – får bilden snarare ett nostalgiskt skimmer kring sig. Det var då det. Det var inte bra, men det är historia.

Så kan man reagera på ”Borås – alla tiders stad”. Men det är mina tankar, min historia om Borås.

Utställningen pågår ända in i januari. Så ni har gott om tid att hinna dit och skapa er egen berättelse om Borås.

Men innan dess – ha en riktigt fin Midsommar!

Annons
Annons
Annons
Annons