Annons

Stefan Eklund: Ett viktigt år för demokratin – och för Borås Tidning

Valåret 2022 är viktigt. Och en tidnings roll är omistlig under en valrörelse.
Stefan EklundSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 5 februari 2022
Stefan Eklund
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Medias kompetens när det gäller att skilja på fakta och lögner kommer att sättas på svåra prov. På Borås Tidning är vi väl rustade för att möta den utmaningen.” BT:s chefredaktör Stefan Eklund om det viktiga valåret 2022.
”Medias kompetens när det gäller att skilja på fakta och lögner kommer att sättas på svåra prov. På Borås Tidning är vi väl rustade för att möta den utmaningen.” BT:s chefredaktör Stefan Eklund om det viktiga valåret 2022.Foto: Johan Nilsson/TT

Vi befinner oss i ett viktigt år, 2022. Valåret. Viktigt för Sverige, viktigt för Sjuhärad, viktigt för demokratin.

Och viktigt för Borås Tidning. Ett demokratiskt val utan fria medier som granskar, ställer frågor och informerar är omöjligt att tänka sig. Ja, utan oberoende journalistik kan inte ett val ens kallas demokratiskt.

Annons

Sådana ”låtsasval” genomförs på flera andra håll i världen. Inte i Sverige. Det ska vi värna.

Det gör vi bland annat genom att producera journalistik av oavvislig kvalitet så att vi förblir en omistlig del av demokratin.

Men kraven på den journalistiken är högre än någonsin. Hoten mot den likaså. Media kommer att utsättas för påverkanskampanjer med falska budskap, det vet vi. Så ser den digitala offentligheten ut numera. Medias kompetens när det gäller att skilja på fakta och lögner kommer att sättas på svåra prov.

På Borås Tidning är vi väl rustade för att möta den utmaningen.

”Det gör vi bland annat genom att producera journalistik av oavvislig kvalitet så att vi förblir en omistlig del av demokratin.”

Arbetet med vår valjournalistik har redan satt i gång. BT:s agendachef Hanna Grahn leder en grupp journalister – Frida Dam Bergstedt, Erik Jullander, Hannele Parviainen och Rebecka Åsbrink Claesson – som fram till 11 september, valdagen, kommer att ha fokus på den lokala och regionala politiken. Men givetvis kommer fler reportrar att vara engagerade i det arbetet, inte minst de som jobbar på våra lokalredaktioner. På vår ledarredaktion finns Kajsa Kettil och Anela Murguz med uppdraget att skapa opinion och analysera det som sker på den politiska arenan.

Tre viktiga utgångspunkter för arbetet som valgruppen har ställt upp är:

1) Hur når vi den unga målgruppen?

Här spelar vår digitala journalistik en avgörande roll. Där finns våra unga läsare, de som ska forma vår framtid. Ska BT fortsätta att spela en roll i den lokala demokratin måste vi finnas bland dem.

2) Hur når vi läsare i utsatta områden?

Här kan BT spela en roll för att bredda demokratin där röstdeltagandet ofta är betydligt lägre än snittet. Vår nya reporter Vildana Aganovic, med uppdraget att skriva om de utsatta områden vi har i Borås, kommer att spela en viktig roll här.

Annons

3) Glöm inte att folkbilda!

Det är i alla sammanhang BT:s uppdrag. Vi ska inte ta någon kunskap för given.

Även forskningsprojekt som handlar om medias valjournalistik och roll i den lokala demokratin är kopplade till BT. Det finns anledning att berätta mer om det framöver men i korthet handlar det dels om en studie av hur BT och andra medier, lokala och nationella, arbetar med sin valjournalistik för att den ska nå unga läsare. Den studien, initierad av Göteborgs universitet, kommer vi att lära oss viktiga saker av.

Lindholmen science park, avdelningen Medier & Demokrati, i Göteborg har också dragit i gång ett projekt, ”Lokal demokrati i en digital värld”, där lokala medier och lokala bibliotek ska samarbeta i syfte att nå väljare med information inför valet. Där kommer BT och Borås stadsbibliotek att samarbeta.

Och mer är på gång, förstås. Vi har bara börjat. Ni har väl inte missat intervjuerna med de som är ordföranden i de lokala partiernas ungdomsavdelningar (missa inte heller fråga-svar-klippen på Instagram med dem!).

Allt ni behöver veta inför valet kommer ni helt enkelt att hitta i Borås Tidnings kanaler. Skryt? Nejdå, så ser vårt uppdrag ut.

Annons
Annons
Annons
Annons