Kajsa Kettil: Efter demonstrationen och förarens Palestina-förakt: Kom ihåg att vi som inte hatar är fler
Att uppgifter är oklara och åsikter går isär strax efter en tumultartad händelse är naturligt. Så var också fallet direkt efter den propalestinska manifestation i Borås som slutade i kaos för snart en vecka sedan. Som BT har rapporterat på nyhetsplats körde då en bil in i demonstrationståget vid Hötorget i centrum. Demonstranterna uppgav för polis att det var uppenbart att bilförarens avsikt var att köra in i tåget, och flera av deltagarna lämnade in polisanmälan. Föraren, en 68-årig man som inte är hemmahörande i Sjuhärad, lämnade å sin sida in en anmälan om misshandel.
När BT talade med polisen kort efter händelsen var uppgifterna om föraren få, och polisen försökte tona ner demonstranternas uppfattning om att det rörde sig om en medveten aggression från förarens sida. Samtidigt efterlyste polisen filmer och liknande som kunde bidra till att händelseförloppet klarnade.
Några dagar senare kunde BT berätta att föraren i flera år har delat grova rasistiska inlägg i sociala medier, där hatiska budskap mot palestinier sticker ut. Detta tycktes polisen dock inte känna till, för uppgifterna fanns inte med i utredningen och var inte en del av bedömningen när kammaråklagaren i början av veckan tog ställning till om polisen skulle leda förundersökningen eller om den skulle gå vidare till åklagare. Utredningen skickades tillbaka till polisen, men på torsdagen tog åklagare Jack Parsland över utredningen. Han konstaterade då att ”Det är lämpligare att ärendet ligger hos åklagare, eftersom vi har hand om de mer komplicerade förundersökningarna.”
Brottsrubriceringarna var ursprungligen vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada samt misshandel och skadegörelse, och först häromdagen bekräftade polis och åklagare att undersökningen även gäller eventuella hatbrottsmotiv.
Fördröjningen väcker ett antal frågor. Fyra dagar efter demonstrationen kan inte längre räknas som strax efter en tumultartad händelse. Vid det laget borde en misstänkt gärningspersons bakgrund ha kollats upp. Varför gjordes det inte? Och om det gjordes, varför ingick inte informationen i undersökningen?
”Det låter rimligt, för hatbrott ska anmälas och lagföras oavsett från vilken extrem ytterkant de kommer från.”
Självklart ska polisen få tid på sig att undersöka ett misstänkt brott ordentligt, och såväl allmänheten som medier får ha respekt för att förundersökningssekretess kan innebära att polis och åklagare inte kan berätta allt de vet. Men när det inte framkommer att en person som hamnar med sin bil mitt i ett propalestinskt demonstrationståg hyser uppenbart hat mot just denna grupp, då riskerar det att minska allmänhetens förtroende för rättsväsendet. I värsta fall bidrar det dessutom till att spä på motsättningar mellan Israel- kontra Palestina-anhängare.
Det framstår som rimligt att eventuella hatbrottsmotiv nu även ingår i undersökningen – hatbrott ska anmälas och lagföras oavsett från vilken extrem ytterkant de kommer från.
Hittills har Borås förskonats från våldsamma konsekvenser av de hätska känslor som följer i Gaza-krigets spår. Lika lite som att det är okej att som i Malmö skandera grovt antisemitiska budskap på arabiska, ska hat och misstänkt våld mot palestinier i Borås accepteras.
Gazakriget är vedervärdigt. Terrororganisationen Hamas attack mot Israel och kidnappningar av civila för snart ett år sedan förtjänar att fördömas hårt. Men som ledarsidan har konstaterat tidigare ger det inte Israel rätten att plåga civila palestinier som sitter fast och lever under svåra humanitära förhållanden i Gaza.
Det måste dock gå att kritisera kriget utan att förstärka förakt mellan vanliga människor.
Det sista Sverige och Borås behöver är motsättningar som splittrar och riskerar att leda till hat och våld. Vi som inte hatar är fler, låt oss bidra till en sansad debatt.