Anela Murguz: E-handeln har gjort kunderna alldeles för bekväma

Gå hellre till en butik för att prova plagget först.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 26 maj 2023
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
E-handeln har många fördelar, men är inte särskilt snäll mot miljön.
E-handeln har många fördelar, men är inte särskilt snäll mot miljön.Foto: Tim Aro/TT

Ledarsidan har vid ett antal tillfällen uppmärksammat behovet av mer hållbara garderober. Att diskutera konsumtion av kläder när det finns flygplan, bilar och andra färdmedel som släpper ut växthusgaser kan vid en första anblick låta märkligt. Men våra textilier – eller rättare sagt slit- och slängkulturen – släpper ut mer än flygen och sjöfarten ihop. Det tål att upprepas.

Nu är EU på god väg att göra det olagligt för företag att förstöra returnerade kläder och skor. Detta eftersom det visat sig att många returer slängs trots att de i allra högsta grad är funktionsdugliga. Det är förstås bra att lagstiftningen skärps, liksom att många innovativa företag försöker komma på nya sätt att återvinna kläder och textilier som ingen längre vill ha. Men om överkonsumtionen av kläder fortsätter på denna nivå kommer dessa insatser från politiker och företag att i värsta fall vara helt verkningslösa. För så länge vi köper mer kläder än vi behöver lär problemen kvarstå.

Till exempel köps i genomsnitt 14 kilo nya kläder per år och per person. Hälften slängs i soptunnan, enligt Naturskyddsföreningen. Det om inte annat talar för att den totala klädkonsumtionen måste minska.

”Men jag returnerar faktiskt det som inte passar mig eller som jag snabbt inser att jag inte tycker om”, kanske någon tänker. Ja, det är inte så bra det heller.

”Sitter man och shoppar från soffan tänker man nog inte på alla de utsläpp som framför allt transportera av varorna medför.”

Av alla plagg som beställs på nätet skickas upp till var tredje plagg tillbaka, enligt SVT Nyheter. Något som medför fler transporter och ökad förbrukning av förpackningar. Många klädföretag har därför tagit sig rätten att blockera kunder som de misstänker returnerar varor i onödan, men det är inte alltid att kunderna är med på noterna.

Alldeles oavsett är det uppenbart att e-handeln har gjort människor på tok för bekväma. Sitter man och shoppar från soffan tänker man nog inte på alla de utsläpp som framför allt transporterna av varorna medför. Dessutom ska leveransen vara snabb, frakten helst fri och returen likaså. Precis som pengar reducerats till digitala siffror som vi inte ser försvinna lika snabbt som sedlarna i handen, har även e-handeln gjort oss oförmögna att se helheten.

Det är därför mycket bättre att prova ett plagg i butik om man är osäker, väl medveten om att vissa klädföretag bara finns online. Men kan man så bör man, är slutsatsen av den här returkarusellen. Dessutom gör man stadskärnan en tjänst. Det förutsätter dock att butikerna erbjuder något överträffar e-handelns bekvämlighet.