Dyrt när VGR blir RVG

Västra Götalandsregionen ska byta namn. Eller snarare, de ska byta ordfölj på det befintliga namnet.
Kortledare • Publicerad 10 mars 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen. Regionen ska nu byta namn - till en kostnad av 10 miljoner kronor.
Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen. Regionen ska nu byta namn - till en kostnad av 10 miljoner kronor.Foto: Thomas Johansson/TT

Notan för skattebetalarna beräknas landa på 10 miljoner över en fyraårsperiod. Motiveringen är att även VGR ska ha ett namn som är enhetligt med övriga svenska regioner, varför man alltså vill flytta om orden och ändra namn till Region Västra Götaland.

Att det skulle förvirra medborgarna att det befintliga namnet blev kvar, tyder på ett relativt lågt förtroende för var förvirring gränsen går för människor. Men framför allt vittnar det om respektlöshet gentemot skattebetalarna. Miljonbeloppet, som hade kunnat gå till att anställa fler personer inom vården eller skolan, läggs nu alltså på att byta ut namn och logga på alla regionens skyltar och textilier.

En dålig prioritering, som knappast gör skattebetalarna klokare – utan snarare lär sänka deras förtroende för Västra Götalandsregionens politiker. Och lågt förtroende består, även om man byter namn.

Amanda BrobergSkicka e-post