Annons

Roland Poirier Martinsson: Duktiga poliser minskar våldet

Världens bästa – och sämsta – poliser finns i USA.
Roland Poirier Martinsson
Gästkrönika • Publicerad 12 februari 2023
Roland Poirier Martinsson
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kraven för att antas till utbildningen sjunker för att klara betinget, därmed också kraven för att examineras. Fler farliga poliser skickas ut på gatorna, skriver Roland Poirier Martinsson.
Kraven för att antas till utbildningen sjunker för att klara betinget, därmed också kraven för att examineras. Fler farliga poliser skickas ut på gatorna, skriver Roland Poirier Martinsson.Foto: Sprisse Nilsson

Dödsmisshandeln av den unge, svarte Tyre Nichols för en dryg månad sedan – godtyckligt ihjälsparkad av poliser i den djupa söderns Memphis – var som alla vet ingen tillfällighet, men fortsatte inte enbart en amerikansk tragedi.

Den skrek också en varning till Sverige.

Dagens krönikör

Roland Poirier Martinsson

är filosof och konservativ debattör

Annons

Reflexen vid polisbrutalitet i USA är att hänvisa till rasism. Ofta stämmer det, men att de fem poliser som dödade Nichols själva var svarta visar krångligheten i att ge rasism som enskild förklaring. Det finns åtminstone en ytterligare aspekt, som kännetecknar nästan all amerikansk polisbrutalitet: dåligt utbildade poliser.

I USA kryllar det av poliskårer på olika nivåer med egna utbildningar, allt från fleråriga elitutbildningar till ytliga, korta kurser. Antagningskraven går från akademisk examen och svåra tester till inte mycket mer än att någon känner för att bli polis. De korta utbildningarna fokuserar på våld och vapenträning. De långa genomsyras av teori och praktik i psykologi, krishantering, strategi, konsekvenstänkande och så vidare.

Vill man finna världens bästa poliser: Åk till USA. Vill man finna västvärldens sämsta poliser – samma destination.

Det är en sällsynt dålig förening. USA är ett våldsamt land. Tjogtals poliser skjuts ihjäl varje år, många fler skadas eller klarar livet med liten marginal. Samtidigt var mer än 90 procent av dem som sköts av polis i USA 2020 beväpnade. Enkla ingripanden stinker av adrenalin.

Delar av USA:s vänster kräver därför att polisen ska ges mindre anslag, dels som straff för sina misslyckanden, dels hör man den vanliga klyschan om ”polisstat”, men sådana åtgärder är korttänkta och feltänkta. Lidande vid sparbeting blir typiskt just polisutbildningarna. De dåliga poliserna blir ännu fler. Stressen och misstagen blir allt vanligare.

”De bra poliserna lämnar yrket. De som borde bli poliser väljer något annat.”
Roland Poirier Martinsson

Här ligger varningen till oss. I åratal har våra politiker skrutit om att fler poliser examineras. Kraven för att antas till utbildningen sjunker för att klara betinget, därmed också kraven för att examineras. Fler farliga poliser skickas ut på gatorna.

Bra poliser löser spända situationer utan våld. Dåliga poliser skjuter fram hakan och sprider misstro och rädsla. En bra polis minskar våldet. Fem dåliga poliser ökar våldet. I dag ser vanliga, unga människor ofta polisen som något man helst bör undvika. Man vet aldrig vem som bär uniformen.

Att det behövs högre polistäthet är självklart, men illa lämpade poliser leder till en ond spiral med fler krav på ännu högre polistäthet, som ger ännu sämre poliser, som leder till högre rop på fler poliser, som leder till ännu sämre poliser, och så vidare. De bra poliserna lämnar yrket. De som borde bli poliser väljer något annat.

Nu är inte tiden att studera vad man gör rätt och bra i USA. Det är tid att studera vad man gör fel och dåligt – och göra tvärtom. Den höga kvaliteten på svenska poliser som vi vant oss vid får inte sjunka just när krisen är som värst. Då kommer snart rubriker som de om Tyre Nichols att bli vardag också här.

Och allt fler brottslingar bli ännu våldsammare.

Annons
Annons
Annons
Annons