Annons

Dubbelmoral om klimathot

Den sovjetiska politiken ledde till långa köer till tomma butiker. Men det berörde inte de ryska politikerna. De hade egna specialaffärer, fyllda med kött och grönsaker.
Ledare • Publicerad 26 maj 2008

Nu är det över 15 år sedan kommunismen kollapsade. Men fortfarande finns samma attityd bland många politiker. Till och med i Sverige. Här handlar det dock inte om planekonomi och dagligvaror utan om miljöpolitik och transporter. För att komma till rätta med utsläppen talar våra riksdagspolitiker om för oss att vi måste åka buss och tåg i stället för flyg och bil. Sedan flyger de själva till jobbet, trots att det ofta går bra att åka tåg.

För att ta sig till Stockholm får riksdagsledamöterna ute i landet välja mellan årskort på flyget eller på tåget. Kostnadsfritt!

Annons

Att ledamöterna ger sig själva denna möjlighet är dubbelmoral av värsta sort. En majoritet av dem vill nämligen genom förbud och ekonomiska styrmedel få människor att ändra beteende.

Självfallet borde riksdagen i konsekvensens namn då bara erbjuda riksdagsledamöterna miljövänliga transporter kostnadsfritt – som tåg. Flygresor borde de få stå för själva.

I veckan uppmärksammade Aftonbladet att den socialdemokratiske riksdagsmannen Morgan Johansson alltid flyger till Stockholm trots att han anser att vanliga människor borde åka tåg. Johansson är dessutom långt ifrån ensam. Av 54 granskade politiker flyger 25 regelbundet till jobbet trots att de har goda snabbtågsförbindelser. Det handlar om socialdemokratiska såväl som borgerliga politiker.

Ursäkterna varierar. Vissa mår illa när de åker tåg, andra vill tillbringa någon extra timme med barnen. Någon förståelse för att det sticker i ögonen på vanliga människor finns inte. Ingen tycks ha tänkt tanken att det finns människor som pendlar till Göteborg och blir åksjuka på tåget, eller bor i Bollebygd och gärna vill slippa kollektivtrafik för att kunna äta frukost med familjen. Dessa människor får inte resorna till och från arbetet betalda och tar de bilen straffskattas de hårt.

Så vilken slutsats ska en vanlig dödlig dra av sina folkvaldas beteende? Är det kanske rent av så att klimathotet inte drabbar riksdagsledamöter?

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons