Dubbel lycka år 2010

Det blir två kungliga bröllop nästa år.
Ledare • Publicerad 12 augusti 2009
Äntligen förlovade.
Äntligen förlovade.Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Förlovningen mellan prinsessan Madeleine, hertiginna av Hälsingland och Gästrikland, och Jonas Bergström var inte oväntad. De har känt varandra i sju år och sedan storasyster kronprinsessan Victoria tillkännagivit sin förlovning fanns det inte längre några hinder i vägen.

Jonas Bergström, född och uppvuxen i Djursholm och utbildad jurist har inte haft en lika tuff prövoperiod som Kronprinsessans blivande make Daniel Westling. Att Kung Carl Gustaf skulle motsätta sig Madeleines val har aldrig varit aktuellt.

Det var heller knappast troligt att regeringen inte skulle ge sitt samtycke. Det kan verka som endast en symbolisk handling att tronföljare måste vända sig till regeringen för att få godkänt vid sitt val av partner, men det är ändå viktigt att detta inte blir en död paragraf i grundlagen. Regeringens godkännande innebär trots allt att de folkvalda har en hållhake på kungafamiljen.

En uppenbart olämplig partner kan, hur långsökt det än kan verka, stoppas av regeringen och därmed indirekt av folket.

Efter en ovanligt lång förlovning väntar sannolikt vintervigsel nästa år, efter kronprinsessan Victorias och Daniels bröllop och efter riksdagsvalet. Förhoppningsvis kommer den positiva effekt som ett prinsessbröllop har på samhället och den politiska makten även spilla över på den andra regeringen Reinfeldt efter ett lyckat borgerligt riksdagsval.

Dessbättre slipper vi denna gång debatten om vem som ska betala notan för prinsessbröllopet, och varför? Det stod igår klart att hovet står för omkostnaderna. Hur mycket pengar som den goda reklamen och alla turister i slutändan inbringar till staten är svårt att säga.

Troligtvis rör det sig om miljardbelopp och det kan, både psykologiskt och ekonomiskt bidra, till att svensk ekonomi tar sig ur krisen nästa år. Men varför tala om pengar en dag när kärleken står i centrum.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.