unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

David Lega: Detta förväntar jag mig av Joe Biden

Det amerikanska presidentvalet ligger bakom oss. Vilken rysare det blev!
President-elect Joe Biden gestures to supporters Saturday, Nov. 7, 2020, in Wilmington, Del. (AP Photo/Andrew Harnik)  DEAH348
President-elect Joe Biden gestures to supporters Saturday, Nov. 7, 2020, in Wilmington, Del. (AP Photo/Andrew Harnik) DEAH348
Foto: Andrew Harnik
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Även om det juridiska efterspelet lär pågå ett tag till så tyder allt på att det blir Joe Biden som får svära ämbetseden i början av nästa år.

Mitt Europa

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

När utgången blev klar var det många EU-ledare som drog en lättnadens suck. I mångt och mycket hoppas man på en återgång till ”business as usual” med USA. Trumps presidentskap har, milt uttryckt, inneburit vissa utmaningar för samarbetet med EU, den transatlantiska länken. Tyvärr lär det dröja ganska lång tid innan vi kan återgå till ett normalläge på alla fronter. Ett frihandelsavtal mellan EU och USA känns långt borta. De protektionistiska tendenserna ser tyvärr ut att bestå även under president Biden.

Som Barack Obamas vicepresident har Joe Biden varit upphovsman till många av de reformer som har präglat 2010-talets USA. Han är en av hjärnorna bakom Obamas sjukvårdsreform, forskningsprogram mot cancer och Iran-avtal. Det är nu angeläget att Biden själv får sätta prägel på sin ämbetsperiod och inte fastnar i Obamaadministrationens gamla hjulspår. Han måste även dra lärdom av Trumps framgångar.

quote
Signalvärdet är tydligt. Nu finns ingen tid att förlora. USA måste även i fortsättningen stå upp för det som är rätt, för mänskliga rättigheter och demokrati.

Gång på gång hörde vi Obama upprepa ett mantra om att det inte är möjligt för Israel att sluta fred med nya länder i Mellanöstern så länge som den palestinska frågan förblir olöst. President Trump visade att det ”omöjliga” är möjligt. Att Israel upprättar diplomatiska förbindelser med en efter en av sina arabiska grannar är en positiv utveckling som Biden nu får det tunga ansvaret att förvalta. I en tid när den politiska kartan i Mellanöstern ritas om och Irans stormaktsambitioner antar alltmer tydliga former, måste USA även i fortsättningen visa ett tydligt ledarskap i regionen.

På samma sätt är det viktigt att USA bibehåller och stärker sin roll som garant för mänskliga rättigheter i världen. Gentemot Kuba, där regimen gör allt för att tysta kritiska röster. Gentemot Venezuela, där styret genererat allvarlig matbrist och långa brödköer. Och inte minst gentemot Kina, där hundratusentals tibetaner och uigurer hålls i koncentrationsläger.

Det finns en oro för att Biden inte kommer vara lika hårdför mot dessa diktaturer som Trump. Det förklarar också varför stödet för Demokraterna sjönk kraftigt i viktiga väljargrupper i valet, exempelvis bland exilkubaner. Signalvärdet är tydligt. Nu finns ingen tid att förlora. USA måste även i fortsättningen stå upp för det som är rätt, för mänskliga rättigheter och demokrati.

Sammanfattningsvis förväntar jag mig tre saker av president Biden; förbättrade relationer till EU, ett tydligt ledarskap i Mellanöstern och en förstärkt roll som garant för mänskliga rättigheter. Det är upp till bevis för Joe Biden.