GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Det som sker på bostadsmarknaden är positivt

Nu blir bostadsmarknaden mer tillgänglig – för alla.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 22 november 2022 • Uppdaterad 22 november 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Köpfesten är – tack och lov – över, åtminstone ett tag till.
Köpfesten är – tack och lov – över, åtminstone ett tag till.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det finns mycket med den nuvarande ekonomiska situationen som är skruvat. Det gäller dock inte det som utspelar sig på bostadsmarknaden. Efter flera år av låga räntor, köpfest och nya rekord vid budgivningar kommer nu en välbehövlig avmattning.

I BT (19/11) vittnar mäklare i Borås om detta. Bland annat har bostadspriserna gått ner något och det tar längre tid att sälja bostäder – från två veckor till ungefär fem till sex veckor. Därtill beskrivs köparna som mer försiktiga, men också mer pålästa. Fler vill till exempel veta hur driftskostnaderna och föreningens ekonomi ser ut.

Det är lätt att tolka det förändrade beteendet som ett tecken på ökad pessimism. Men då är det viktigt att komma ihåg att det onormala var läget förr. Lågräntepolitiken gjorde det i princip lönsamt att låna. Få var därför lika måna om att sätta sig in i alla detaljer. Konsekvensen blev ett av de mest skuldsatta hushållen i Europa – och ett skevt förhållningssätt till arbete. Detta eftersom det i praktiken blev mer lönsamt att sitta och rulla tummarna i väntan på att värdet på bostaden ökar än genom att arbeta.

Det ledde också till skev syn på räntor. Om plusräntor och amorteringskrav håller en vaken om nätterna är det ett tecken på att man har gett sig in i något man egentligen inte har råd med – inte att något är fel med bostadsmarknaden.

Tiden då personer som redan var inne på bostadsmarknaden köpte upp sig till vilket pris som helst är förbi. Tack och lov för det. Nu behöver de unga som inte kan vänta flera år på att köa till en hyreslägenhet vänta på bättre tider. Den tiden är redan här.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.