GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Karin Karlsbro: Det som sker i Belarus är lika viktigt nu som innan kriget

Mitt under rasande protester i hela Belarus visade Aleksander Lukasjenkos regim i november 2021 återigen omvärlden vilka grymheter de var kapabla till.
Karin Karlsbro
Gästkrönika • Publicerad 2 juni 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Vad har Belarus blivit för stat sedan Ryssland oprovocerat anföll Ukraina?
Vad har Belarus blivit för stat sedan Ryssland oprovocerat anföll Ukraina?Foto: Ramil Sitdikov

Nu, ett oprovocerat anfallskrig mot ett fredligt land i Europa senare, är det nog många som glömt bort den orkestrerade migrationsströmmen där diktatorn utnyttjade utsatta människor i ett politiskt maktspel. Med syfte att skapa splittring i Europa konstaterades händelsen, som beskrivits som en hybridattack, snabbt vara understödd av Ryssland.

Dagens krönikör

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Allteftersom Rysslands aggressioner mot Ukraina blev mer synliga förpassades Belarus till utkanten av det mediala medvetandet. I skuggan av kriget har landet fortsatt att spela en viktig roll i det som sker i Europa, men det är inte längre lika tydligt i vilken utsträckning. Frågetecknen är många; deltar Belarus i Rysslands krig mot Ukraina, eller inte? Är Belarus ens fortfarande en suverän stat?

Den belarusiska regimen är i alla avseenden Putins marionetter. När Ryssland enbart ser Belarus som sin egen bakgård – en plats för att avfyra missiler mot Ukraina, basera sina stridsflygplan, eller göra sitt misslyckade försök att omringa Kiev – så kan nickedockorna i Minsk inte göra annat än att acceptera.

Svaret är att Belarus gör allt, bortsett från att delta i anfallskriget med soldater, för att understödja det ryska barbariet. Lukasjenkos regim förser bland annat ryska ockupanter med infrastruktur och husrum. Det är också från Belarus som ryssarna koordinerar och skjuter missiler mot Kiev. Det faktum att Lukasjenko inte skickar sina egna soldater beror på två saker; det interna motståndet i landet mot att gå i krig mot Ukraina, och att den egna armén är svag – i stort sett oduglig.

”Så länge kriget fortgår kommer vi se fler exempel på hur modiga belarusier riskerar sin egen frihet för att stödja det ukrainska folket.”
Karin Karlsbro

Att Belarus i februari beslöt att ändra grundlagen för att möjliggöra stationering av kärnvapen i landet är dock ett kvitto på att landet numera är införlivat i den ryska intressesfären fullt ut. Man kan dessutom anta att de ryska soldater som har stationerats i Belarus under det senaste halvåret inte kommer lämna i första taget.

Sammantaget försämrar Rysslands expansion säkerhetsläget i vår del av Europa, i synnerhet för Polen och Baltikum men också för Sverige och Finland. Med Belarus under Putins tumme är det än mer angeläget att både Sverige och Finland så fort som möjligt blir fullvärdiga medlemmar i Nato.

Sist, men inte minst, får vi aldrig sluta kämpa för de cirka 1500 politiska fångar som idag finns i Belarus, och det är mycket dystert att rädsla är det ord som bäst beskriver samhällsklimatet i landet idag. För de som i protest mot kriget sprängt järnvägar för att sabotera ryska trupptransporter väntar dödsstraff. Så länge kriget fortgår kommer vi se fler exempel på hur modiga belarusier riskerar sin egen frihet för att stödja det ukrainska folket.

Trots det hårdare klimatet för journalister, fackföreningar och civilsamhälle kämpar många vidare. Belarus befolkning förtjänar ett slut på tyranniet och de behöver vårt fortsatta stöd, både för Ukrainas sak och för sin egen.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.