Annons

Det slår aldrig fel – påveval blir alltid bra realitysåpa!

Den som tycker att dagens påveval har allt som krävs av en bra realitysåpa är inte fel ute.
Ledare • Publicerad 1 mars 2013

Blir det kardinalen som säger att det inte uppstår pedofiliskandaler i Afrika eftersom ”där inte finns homosexuella”, som får tummen upp och vit rök av juryn? Eller är det dags för en medietillvänd italienare, efter en polack och en tysk?

Ska fler kardinaler än John O’Brian, som nyligen avgick efter misstankar om ännu en sexskandal, falla längs vägen till Rom?

Annons

Samtidigt finns det många fromma världen över som sörjer, och som förväntar sig större allvar och helighet av den hantering som ska ge den katolska kyrkan en ny ledare.

Men såpan är en bra metafor för kampen om kyrkans högsta ämbete. Dagens påveval och de senaste årens skandaler är mycket milda och barntillåtna version av tidigare strider.

De senaste 2 000 åren har för katolska kyrkans del inneburit en ständig pendling mellan skandal och ideal. Periodvis har det också gått käpprakt åt skogen, som när kyrkan i slutet av 1300-talet lyckades med konststycket att ha fyra påvar samtidigt.

Låt oss hoppas att dagens realitysåpa från Vatikanen får ett lyckligare slut.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons