GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Det räcker inte med en varning från SD

Sverigedemokraternas nolltolerans mot rasism gäller tydligen inte kommunpolitiker i Ulricehamn.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 9 juni 2022 • Uppdaterad 11 juni 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
”Vår samlade bedömning är att det här finns ett utvecklingsområde för dessa individer” säger Andreas Exner, ordförande för SD:s Sjuhäradsdistrikt, angående de två lokalpolitiker som ertappats med olämpliga kommentarer.
”Vår samlade bedömning är att det här finns ett utvecklingsområde för dessa individer” säger Andreas Exner, ordförande för SD:s Sjuhäradsdistrikt, angående de två lokalpolitiker som ertappats med olämpliga kommentarer.Foto: Jan Pettersson

”Ut med alla muslimer.”

”Nu blir jag riktigt arg när jag läser allt som har skrivit om muslimer fy fan kan man inte skrota dom när egen kommun jynnar dom vi får gå på den förre läsning och ställa till ett helvete för dom.”

Citaten kommer från en intern Messengergrupp där endast styrelsen för Sverigedemokraterna i Ulricehamn är medlemmar. När Ulricehamns Tidning (UT 4/5) konfronterade de två kommunpolitikerna Aila Kiviharju, gruppledare, och Ingemar Gustafsson som har plats åtta på partiets lista inför höstens val, var bortförklaringarna lika väntade som banala.

Kommentaren ”Ut med alla muslimer” kunde ”misstolkas” enligt Ingemar Gustafsson. Gruppledaren Kiviharju nekade först och hävdade att det inte förekom några rasistiska kommentarer i styrelsens Messengergrupp. Det fick hon snart backa från. Hon sade att de skäms över det de skrivit, samtidigt som hon försökte tona ner uttrycket där hon bland annat uppmanar till att ”ställa till ett helvete för dom”.

”Därför är det häpnadsväckande att de ertappade kommunpolitikerna i Ulricehamn kommer undan med varsin varning i stället för att uteslutas ur partiet.”

Att vissa av SD:s medlemmar och sympatisörer uttrycker sig rasistiskt är ingen nyhet. Inte heller att partiets folkvalda på olika nivåer gör främlingsfientliga övertramp överraskar.

Däremot upprepar partitoppen nationellt gång på gång att det råder nolltolerans mot rasism. Därför är det häpnadsväckande att de ertappade kommunpolitikerna i Ulricehamn kommer undan med varsin varning i stället för att uteslutas ur partiet.

Andreas Exner, oppositionsråd i Borås och som i detta sammanhang uttalar sig om ordförande för SD:s Sjuhäradsdistrikt, säger att partistyrelsens dialog handlade om Muslimska brödraskapet och studieförbundet Ibn Rushd och att uttalandena inte var riktade mot muslimer som folkgrupp. I överslätande ordalag beskriver han även att den ena partiföreträdaren ”har en språklig bakgrund som gör att det inte alltid är lätt att förstå henne”, och att den andra själv har medgett att han uttryckt sig klumpigt.

Exner hänvisar även till nämnda nolltolerans mot rasism, och meddelar att de berörda politikerna kommer att få utbildning i kommunikation.

Utbildning, minsann. Det är svårt att tolka det på annat sätt än att kommunpolitikerna ska lära sig att vira in sina verkliga åsikter i en mer politiskt korrekt kostym. Här lär de drillas i konsten att undvika tillspetsade formuleringar mot muslimer som grupp, och att i stället tydligare rikta sin frustration mot exempelvis ett studieförbund eller en organisation som råkar ha muslimsk inriktning.

Det senaste avslöjandet lär inte vara det sista upptäckta klavertrampet av SD-politiker. Det vittnar inte minst läsarkommentarer till UT:s digitala artikel. Där frågar sig den lokala MP-politikern Ingemar Basth om det finns mer som inte har flutit upp till ytan.

Svaret kommer från Niclas Sunding som tidigare var gruppledare för SD i Ulricehamn och som efter interna stridigheter hoppade av partiet i början av året: ”Det finns mycket mer!”

Utbildningssatsningen av de aktuella företrädarna kanske ger viss effekt, men knappast över tid. Den där fejkade kostymen tenderar nämligen att ha dålig passform, lukta illa och så småningom spricka i sömmarna.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.