1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Det räcker inte med en utsträckt hand

Potentiella maktskiften till följd av obefintliga majoriteter för de vanliga blocken är en realitet på många håll i landet. Blir det så även i Västra Götalandsregionen?
En utsträckt hand från regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) till MP samlade en majoritet förra valet. Detta är dock inte fallet efter söndagen. Det är av vikt att partierna sätter sig ner och samtalar om hur Västra Götlandsregionen ska styras.

Efter förra valet sträckte Alliansen ut handen över blockgränsen och tillsammans med Miljöpartiet bildades ett blågrönt samarbete – med egen majoritet, som styrt den senaste mandatperioden. Men inte heller denna relativt framgångsrika lyckas skrapa ihop en huvuddel  av mandaten, när de gick från 76 till 71 mandat i söndagens val.

I gårdagens BT var det regionstyrelsens vice ordförande Helén Elissaons (S) tur att sträcka ut handen över blockgränsen. Menar hon allvar eller är hon bara ute efter att spräcka Alliansen? Samtidigt sade sig Sverigedemokraterna i egenskap av vågmästare vilja stödja Socialdemokraterna. Den handen vill inte Eliasson ta. Inte heller räcker den för egen majoritet.

Valet i Västra Götalandsregionen har en viktig läxa att lära oss, nämligen att bara för att man sträcker ut handen över blockgränsen innebär inte det att resultatet alltid blir en majoritet. Allt handlar om avsikten. De blågröna ville samarbeta. Om de egna maktambitionerna räknas bort ur sammanhanget är det oklart vad Socialdemokraterna egentligen vill med sin utsträckta hand.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Allt fler partier tävlar om väljarnas förtroende nationellt, men ännu fler gör det lokalt och regionalt. Att fem partier, inklusive det näst största nu inte lyckas skrapa ihop en majoritet är en viktig väckarklocka som visar att blocköverskridande samarbete och utsträckta händer inte alltid är en universallösning. Den fragmentering som uppstår när potentiella block, majoriteter och lokala samt etablerade partier ska dela på mandatkakan, gör det allt svårare att hitta ordentliga koalitioner som både kan komma överens och styra.

Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson sa i går till BT att “Jag har inte sammanträtt med de grönblå än så jag kan inte säga var vi står tillsammans, men vårt block är fortfarande störst”.

Vi får då hoppas att de grönblå och resterande partier väldigt snart sätter sig ner tillsammans och påbörjar ett samtal om hur regionen ska kunna fungera. Varför, är kanske en dum fråga. Men den bör i allt högre utsträckning ställas i takt med att låsningarna tilltar. Regionen behöver en fungerande politisk ledning. En anledning av många är denna: I dag står 56 616 patienter i kö i Västra Götalandsregionen. Vården väntar inte.

Läs mer

Borås

Världsvan Norström lever i nuet: ”Det är budskapet”

Han iakttar tavlan, lägger fötterna i kors och säger: ”Lev nu, det är budskapet.” Sen slänger han in en prilla. Patrik Norström var inte säker på att han skulle uppleva årets midsommar.

Insändare

Debatt: Avloppsledningen i Öresjö – dra upp skiten

Att placera ett avloppsrör i en dricksvattentäkt var enligt insändarskribenten en mycket dålig idé.

Kind

De lär barnen att dansa på sommarlovet

Fick veta att de skulle bli danslärare i sommar: ”Vi blev nog chockade”.

Mitt Europa

Lega: Låt IS-mördarnas pånyttfödelse bli en parentes i historien

Nu är sannerligen tiden att sätta hårt mot hårt mot och göra terrorsekten till den parentes i historien som den var, är och kommer förbli.

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Hon lägger all fritid i judohallen: ”Siktar på OS”

I del 2 av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi Tova Granberg.

Corona i Sjuhärad

Taxiförare utsatt grupp: Martin Johansson blev svårt sjuk i covid-19

”Varje passagerare på sjukresor skulle ha munskydd”