1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Det glesa Sverige får vänta

Nu finns 5G i Sverige. Det vill säga i centrala Stockholm, och snart i flera andra större städer. De stora företagen tävlar om att rulla ut sina första kommersiella 5G-nät.
Med 5G är det inte annorlunda än med fiber- och bredbandsutbyggnaden. De som befinner sig längst bort från storstäderna får vänta längst.
Foto: Tomas Nyberg

Telia och Ericsson invigde på måndagen sitt nya nät, i sällskap av energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S). Men konkurrenten Tele2 smyglanserade sitt 5G-nät redan på söndagen. Det gäller att nå ut snabbt, trots att de som redan nu kan använda de nya näten är högst begränsade till både teknik och yta.

Det nya och enligt många revolutionerande nätet når storstadsborna först, och glesbygden långt senare. Ordningen är något de flesta har vant sig vid när det gäller nya saker. Den som väntar på något nytt får åka till Stockholm för att kunna använda det direkt, medan den som bor kvar i glesbygd får vänta allra längst. En fungerande uppkoppling är fortfarande ett problem i de glesare delarna av landet, särskilt efter att kopparnätet på många håll har släckts. I Stockholm är uppkopplingen redan god, men det är ändå där den först förbättras.

quote
Möjligheten till pålitlig uppkoppling kan göra större skillnad i glesbygden, där många bemannade samhällsfunktioner som försvunnit kan ersättas med obemannade varianter.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Logiken känns naturlig. Där flest människor bor, företag verkar och information flödar kan också fler dra nytta av den nya tekniken, i det här fallet ett snabbare och framförallt mer pålitligt nät. Bakom företagens etableringar finns dessutom tillgång till frekvenser och andra logiska orsaker. Därtill har Post- och telestyrelsens auktion av licenser för att bygga ut 5G på de lägre frekvenserna, med större räckvidd, flyttats fram till 10 november.

Det finns många potentiella vägbulor och orsaker bakom var företagen väljer att lansera 5G och annan ny teknik först. Men det förhindrar inte att utfallet nästan alltid blir att Sverige utanför storstäderna lämnas på efterkälken. Den som bor i glesbygd och vill kunna använda 5G på sin nya telefon kan alltså behöva vänta i flera år – eller göra ett besök till närmaste storstad.

Den stora fördelen med 5G handlar heller inte om hastigheten på uppkopplingen, även om den också blir betydligt snabbare. Det nya nätets kanske största användningsområde är möjligheten att prioritera viktiga uppkopplingar framför mindre viktiga, så att exempelvis självkörande bilar har en stabil kontakt med nätet.

Möjligheten till pålitlig uppkoppling kan göra större skillnad i glesbygden, där många bemannade samhällsfunktioner som försvunnit kan ersättas med obemannade varianter. Det kan handla om uppkopplade matbutiker utan personal, billigare leveranser och så småningom förarlösa transporter för människor där det saknas traditionell kollektivtrafik. Sådant som redan finns i städerna skulle kunna etableras i glesbygden så snart 5G-nätet når dit.

De som bor utanför storstäderna får dock vänta på sådan samhällsförändring. Under tiden kan boende i Stockholms innerstad ladda ned en film lite snabbare.

Läs mer

Borås

Elev åtalas efter knivskärning utanför skolan

Polisens teori: Stirr-incident bakom attacken

Kultur

”Kommer de tuta eller kanske vifta med vindrutetorkarna?”

Folkmusiktrion Väsen gör en drive-in konsert under Ornungastämman – som sänds via BT.se!

Sommarkrönika

Här accelererar händelserna från 0 till 100 på någon sekund

Dagens sommarkrönikör berättar om jobbet som inre befäl på räddningstjänsten.

Borås

JUST NU: Företagspersonal ingrep mot välkänd tjuv

Den misstänkte sitter på nytt anhållen.

Borås

Oviss framtid för nya jättekvarteret – granne i överklagan

Hjalmarsson (L): ”Självklart blir det försenat”

Bollebygd

"Det är klart jag funderade på om jag skulle våga öppna en butik just nu”

Många affärer tvingas stänga – då väljer studenten att öppna godisbutik.