Annons

Det gick åt skogen redan när Löfven devalverade jobblöftet

Ledare • Publicerad 1 september 2014

Han hade chansen. Han tog den inte. Sällan har någon som vill bli statsminister svarat så otydligt på frågor i någon SVT-utfrågning som Stefan Löfven (S).

Några exempel: De 25 000 nya jobb som Socialdemokraterna lovade i skogsbranschen härom dagen, devalverade han i direktsändning till att partiet ”antar den utmaningen”. Den vägslitageavgift som Stefan Löfven vill lägga på tunga transporter kommer att kosta skogsbranschen en miljard extra i utgifter.

Annons

Det enda klara var att mycket talar för att det blir färre jobb i skogen med en socialdemokratisk regering.

Mycket talar också för att det blir färre jobb över huvud taget när den så kallade ungdomsrabatten på arbetsgivaravgiften försvinner och restaurangmomsen höjs. 25 miljarder i skattehöjningar på jobb och restaurangbesök kan knappast leda till fler.

Den som trodde att Stefan Löfven hade fördjupat sig i utrikespolitiken hade hoppats på svar om vilka som ska genomföra den militära intervention i Irak som partiet vill genomföra.

”FN” är inget bra svar när omvärlden står i brand och flyktingströmmarna växer.

Och så rullade det på. Ibland blev duckandet rent pinsamt. Varför kunde han inte bara medge att han måste köra över Miljöpartiet om försvaret ska upprustas?

Stefan Löfven vill mycket. Frågan han inte besvarar med någon större trovärdighet är om han har de politiska förslagen som leder i den riktning han vill leda landet.

I ett avseende talde Löfven nästan klarspråk. Om det blir en socialdemokratisk regering efter valet så kommer friskolorna och de många små välfärdsföretagen inom äldreomsorgen i Borås att försvinna.

Han sa inte så. Men när han sa att kommunerna ska få mer att säga till om, så ska detta löfte läsas genom de glasögon som S i Borås betraktar världen. Får partiet behålla makten här så innebär ett kommunalt inflytande över etableringar att det är slut med friskolor och små såväl som stora vårdföretag i Borås.

Tydligare än så kan det inte sägas.

Ledarredaktion

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons