Annons

Anela Murguz: Det finns bättre metoder än civil olydnad

Genom historien har det varit nödvändigt att bryta mot lagen för att åstadkomma förändring. Men många gånger har det en motsatt effekt.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 2 november 2021
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
På bilden syns en aktivist från Extinction Rebellion som blockerar vägen i samband med en demonstration utanför ett G20-möte i Rom, Italien i helgen.
På bilden syns en aktivist från Extinction Rebellion som blockerar vägen i samband med en demonstration utanför ett G20-möte i Rom, Italien i helgen.Foto: Luca Bruno

Under söndagen larmades polis till flera svenska flygplatser efter att obehöriga personer tagit sig in på flygplatsområdet. Nätverket Extinction Rebellion låg bakom aktionen och ville på så sätt uppmärksamma flygets påverkan på klimatet. Lagom till klimattoppmötet i Glasgow i Storbritannien där världens ledare nu möts för att förhandla om klimatmålen.

En av de som deltog i aktionen var medlemmen Pontus Bergendahl som under måndagen mötte forskaren Michael Tjernström, professor i gränsskiftsmeteorologi vid Stockholms universitet, i en debatt i P1 Studio Ett. Tjernström framhåller att aktioner i allmänhet, och klimataktioner i synnerhet, kan vara effektiva. Det råder till exempel ingen tvekan om att klimataktivister på senare år har bidragit till att klimatfrågan blivit så pass viktig att politiker både nationellt och globalt inte längre kan blunda för den.

Annons

Men just den sortens aktioner som Extinction Rebellion ägnade sig åt under söndagen menar Tjernström är ett exempel på en mindre lyckad sådan. Dels för att det finns andra områden (som till exempel fordonstrafiken) som behöver prioriteras mer för att minska utsläppen i Sverige, dels för att aktionen främst slår mot passagerare som blir irriterade över förseningar och dylikt snarare än att de blir mer klimatmedvetna.

”Med andra ord räcker kunskap och medvetenhet gott och väl för att åstadkomma förändring. Därmed inte sagt att civil olydnad kan fylla en viktig funktion.”
Anela Murguz

Just medvetenhet har visat sig räcka långt i klimatdebatten. Klimatet har varit den viktigaste frågan för unga i flera år. Och har varit så pass viktig att det blivit allt svårare för politiker, medier och andra samhällsaktörer att inte förhålla sig till frågan.

Under hösten har det blivit tydligt hur exempelvis Moderaterna börjar formera en ny grön höger. En undersökning från medarbetarportalen Benify (2019) har även visat att yngre i allt högre grad värdesätter arbetsplatser som är klimatmedvetna; en tredjedel av de tillfrågade kan inte tänka sig att jobba för ett företag som har dålig klimatpåverkan. För mediernas del innebär det att man liksom i politiken inte kan ducka för klimatfrågan utan att göra sig irrelevant.

Med andra ord räcker kunskap och medvetenhet gott och väl för att åstadkomma förändring. Därmed inte sagt att civil olydnad inte kan fylla en viktig funktion. Det finns flera exempel i historien som påminner om behovet att ibland bryta mot lagen för att saker och ting ska gå att förändra. Men det som skiljer de historiska exemplen från söndagens aktion är att det i länder som Sverige finns demokratiska ramar och möjligheter vid sidan om en växande medvetenhet hos befolkningen.

Greta Thunberg och den rörelse som hon skapat är ett ypperligt exempel på att det finns andra vägar framåt än civil olydnad. Och det pågående klimattoppmötet i Glasgow är ett ypperligt bevis på att toppolitiker världen över faktiskt lyssnar till vad hennes generation har att säga. Den som vill åstadkomma förändring behöver inte limma fast sig på en landningsbana.

Annons
Annons
Annons
Annons