GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Det brådskar att bygga fler fängelser

Två nya fängelser med plats för totalt 400 intagna ska stå klara om sex år. Det är för lång tid.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 16 juni 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Utsikt genom ett fönster mot fängelsemuren på Norrtäljeanstalten.
Utsikt genom ett fönster mot fängelsemuren på Norrtäljeanstalten.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Invigningen 2028 ligger långt fram i tiden, men satsningen är trots allt mycket välbehövlig. Onsdagens besked om de planerade anstalterna i Värnamo och Norrköping kom kort efter att det uppmärksammats att många dömda på grund av platsbrist i landets fängelser får vänta länge på att börja avtjäna sitt straff.

Under tiden mellan rättegång, dom och fängelsevistelse är det därmed fritt fram att leva som vanligt – vilket för dessa personer gör det möjligt att begå ytterligare brott. Enligt en granskning som Sveriges Radios Ekot har genomfört hinner så många som var femte brottsling begå nya brott under detta limbo-läge. Av totalt 11 000 fängelsedömda hade nästan 2 200 begått nya brott innan fängelsestraffet påbörjades, och av dessa var 476 personer 25 år eller yngre.

Det är rent ut sagt ett hån mot enskilda brottsoffer att deras förövare är på fri fot under lång tid. I ett längre perspektiv kan det sänka allmänhetens förtroende för rättsväsendet.

Överbeläggningarna inom Kriminalvården har varit ett problem länge, och i ett läge där politikens båda planhalvor är överens om att fler gängkriminella ska hamna bakom lås och bom, måste fler platser skakas fram på landets anstalter. Därför brådskar det att få klart de planerade fängelserna så snart som möjligt.

”I ett längre perspektiv kan det sänka allmänhetens förtroende för rättsväsendet.”

Det är sex år till 2028. Hur många skjutningar som hinner ske innan dess vågar man knappt tänka på. Lägg till alla ytterligare brott som kan komma att begås av redan dömda gärningspersoner och det blir uppenbart att mer måste göras.

400 fängelseplatser är en bra början, men de löser inte hela problemet.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.