Annons

Mikael Hermansson: Det blir inte lättare utan May

Att de konservativa parlamentsledamöterna nu vill rösta bort Theresa May innebär inte att de nödvändigtvis har ett bättre namn och en bättre lösning i beredskap.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 12 december 2018
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Under onsdagseftermiddagen kommer de konservativa att hålla en förtroendemätning om Theresa Mays framtid som premiärministern.
Under onsdagseftermiddagen kommer de konservativa att hålla en förtroendemätning om Theresa Mays framtid som premiärministern.Foto: Stefan Rousseau

I ljuset av det tumultartade Brexitkaos i det brittiska parlamentet är det inte underligt att många konservativa ledamöter har tröttnat på Theresa May. Beskedet under onsdagsmorgonen var att de nödvändiga 15 procenten av ledamöterna som krävs för en förtroendeomröstning har meddelat att de inte längre har förtroende för henne.

Men det som inte är lika tydligt är hur de ser på vad de tror ska hända när May är borta.

Annons

Den enda gemensamma faktorn är att de mest högljudda av dem anser att Storbritannien ska lämna EU utan avtal och utan att göra rätt för sig den 29 mars. Men det skulle skada landet långt mer än den eventuella politiska förlusten det innebär att acceptera det framförhandlade avtalet. Bland annat nio procent lägre BNP under 2019 enligt regeringens egna uträkningar, vilket knappast lär passera obemärkt.

Låt vara att May inte varit den mest karismatiska premiärminister landet har haft, hon har ändå nått så långt som varit möjligt. Den som eventuellt tar över lär inte komma längre. Och då återstår bara att börja räkna på hur stora förluster som Storbritannien kommer att göra. De eventuella vinsterna är sådana att de inte på långa vägar kan uppväga förlusterna, främst eftersom de mest handlar om att göra politiska markeringar om ”självbestämmande” och ”ta makten över våra gränser”. Något som öriket redan har. I det senare fallet gör man det dessutom på ett sätt som inte övertygar i något avseende.

Annons
Annons
Annons
Annons