GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lars Stjernkvist: Det är synd om den svenske mannen

Det är väl inte direkt synd om den svenske mannen, men någon typ av stödinsats behövs det nog. När vi summerar 2021 är det övertydligt att han, eller rättare uttryckt vi, har hamnat på efterkälken.
Lars Stjernkvist
Gästkrönika • Publicerad 29 december 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Sarah Sjöström, Michelle Coleman, Sara Junevik och Louise Hansson med silvermedaljen på 4x50 meter under sim-VM i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten.
Sarah Sjöström, Michelle Coleman, Sara Junevik och Louise Hansson med silvermedaljen på 4x50 meter under sim-VM i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige har fått sin första kvinnliga statsminister, äntligen. Det är ett tecken i tiden, men det gör knappast att männen hamnar i skymundan inom politiken. Den symboliska kraften ska inte underskattas, men det är fortfarande männen som präglar politiken. Men inom många andra områden är det utan tvekan kvinnorna som dominerar.

Dagens krönikör

Lars Stjernkvist

är kommunpolitiker och före detta partisekreterare för Socialdemokraterna.

Vi vet sedan ett bra tag att tjejerna klarar sig bättre i skolan. 2021 var inget undantag. Det spelar ingen roll vilken statistik du väljer, tjejerna klarar sig bättre på alla nivåer och i stort sett alla ämnen. Mest intressanta är niornas resultat, eftersom de säger en hel del om hur rustade ungdomarna är för vuxenlivet. Jodå, det går allt bättre, och bäst går det för tjejerna. Andelen med gymnasiebehörighet är ungefär två procent högre bland tjejerna.

I sportens värld ser vi samma mönster. När den svenska simtruppen kom hem ifrån kortbane-VM i Abu Dhabi hade de med sig hela 12 medaljer i bagaget. Samtliga togs av damer.

”2021 var ett märkligt år, och vi kommer självklart i första hand minnas det som pandemins år. För egen del tycker jag även att det var kvinnornas år, i alla fall i Sverige.”
Lars Stjernkvist

Den sim- och sportkunnige invänder förstås att det bara var en enda man med i truppen, och att han kom på en hedrande fjärdeplats. Det förstärker emellertid bara bilden; det är kvinnorna som dominerar inom svensk simning och som får representera Sverige i VM-sammanhang.

Just nu är det högsäsong för skidåkarna, och även här är det damerna som bäst försvarar de svenska färgerna. Jag vet, idrott är inte livsavgörande, men just skol- och idrottsresultaten är särskilt intressanta i det här sammanhanget. Resultaten mäts med siffror. Siffror som kan jämföras och som svårligen kan pratas bort.

Sarah Sjöström tog guld och Erik Persson kom fyra. 87 procents behörighet till gymnasiernas yrkesprogram är bättre än 85 procent. Inom näringslivet och politiken finns inte samma slags rättvisa. Vem som är bäst avgörs av betydligt mer sofistikerade och subjektiva variabler, men förändringen märks även här. Fem av riksdagens partier leds av kvinnor.

2021 var ett märkligt år, och vi kommer självklart i första hand minnas det som pandemins år. För egen del tycker jag även att det var kvinnornas år, i alla fall i Sverige. Det är väl inte mer än rätt, kan man tycka efter alla hundratals manligt dominerade år. Det krävs många år som 2021 för att åstadkomma någon slags historisk balans.

Förresten, jag ändrar mig. Det är synd om männen. Målet måste vara ett jämställt samhälle, där män och kvinnor delar på makten och där män och kvinnor är lika framgångsrika. Därför behöver pojkar och män ett bättre stöd, inte minst i skolan. Och vi män behöver förstå att vår dominans inte är av naturen och för alltid given.

Våra gamla meriter räcker helt enkelt inte till i en ny och skönare värld.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.