GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Det är inte Nato vi ska vara rädda för

I helgen beslutade S-kongressen att stödja ett fördjupat samarbete med Nato. Det är en bra början.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 8 november 2021
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) (mitten), Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen tittar på roboten 17 i samband med besöket på övningen SWENEX vid Stockholms Amfibieregemente i slutet av oktober.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) (mitten), Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen tittar på roboten 17 i samband med besöket på övningen SWENEX vid Stockholms Amfibieregemente i slutet av oktober.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nyligen fladdrade en bild förbi i Facebookflödet. Den visade riksdagsledamoten Hans Wallmark (M) som var på Gotlandsbesök och leende poserade iklädd en t-shirt med texten ”Nato är det bästa strandskyddet”. Förutom att budskapet skickar en blinkning till de pågående förhandlingarna mellan regeringen, Centerpartiet och Vänsterpartiet, synliggör det att försvarsfrågans betydelse bör överskugga en stor del av våra nationella politikområden. Jämfört med rikets säkerhet ter det sig som en bagatell hur nära svenska sjöar på landsbygden vi får bygga villor.

Försvarsfrågan har fått viss uppmärksamhet de senaste veckorna, även om partikongresser och gängskjutningar har trängt undan en del av bevakningen i samband med Nordatlantiska rådets Nordenbesök i slutet av oktober. En delegation av medlemsländernas ambassadörer från försvarsalliansens högsta beslutande organ, med generalsekreterare Jens Stoltenberg i spetsen, reste då till Finland och Sverige i syfte att lära sig mer om ländernas försvar och förstärka parternas gemenskap. Den tidigare norska statsministern Stoltenberg poängterade att länder som står samman lättare kan hantera kriser som terror- och cyberangrepp, militära angrepp och försök att undergräva demokratier (DN 27/10). Han konstaterade även att Östersjöregionen är viktigare för Nato i en tid där Ryssland agerar alltmer aggressivt.

Och det har stormat rejält mellan just Ryssland och Nato på sistone. Det började med en markering från Nato mot misstänkta ryska spioner som utgav sig för att vara ambassadörer vid Rysslands Nato-delegation i Bryssel. Spionanklagelserna fick Moskva att ilskna till och agera med motåtgärder. Det låsta läget innebär ytterligare försämrade relationer mellan Ryssland och Nato, vilket påverkar hela väst.

Det bör inte avskräcka Sverige från att ta ställning för ett utökat samarbete med försvarsalliansen. Och i helgen – kort efter att den socialdemokratiska statsministern Stefan Löfven tog emot sin tidigare norske partikollega Jens Stoltenberg i Stockholm – togs ett steg i Göteborg i just denna riktning. I lördags beslutade S-kongressen att ställa sig bakom ett fördjupat samarbete med EU och Nato. Men det föregicks av en debatt där åsikter gick isär. Ombud argumenterade emot partistyrelsens förslag med hänvisning till att ett sådant samarbete inte skulle vara förenligt med den svenska alliansfriheten.

Och även utanför kongressbubblan på Svenska mässan manifesterades det mot ett starkt försvar. Ett par dagar före kongressens votering samlades ett gäng Nato-motståndare utanför entrén för att vifta med plakat och försöka övertyga förbipasserande om att USA är ondskefullt och att Sverige på inga villkor borde närma sig Nato.

Lyckligtvis vann de inget gehör.

S-beslutet togs dock efter att försvarsminister Peter Hultqvist (S) gick upp i talarstolen och bedyrade att det inte rörde sig om något successivt närmande mot Nato-medlemskap. Hultqvist levererade en liknelse som drog ner skrattsalvor från åhörarläktaren: ”Antingen är man gravid eller så är man inte gravid.”

Tanken var att svaret skulle tala för sig självt. Men här har försvarsministern faktiskt fel; Det går visst att vara bara lite gravid, åtminstone bildligt talat. Med det menas de där första veckorna när bara de blivande föräldrarna vet hur det ligger till. Ingenting syns på utsidan, men de berörda är mycket medvetna om att tillvaron snart kommer att förändras, och det till det bättre.

”Det bör inte avskräcka Sverige från att ta ställning för ett utökat samarbete med försvarsalliansen.”
Kajsa Kettil

För många svenskar är det en främmande tanke att landet skulle hamna i en väpnad konflikt eller annan kris som kräver ett starkt försvar. Var tredje svensk är emot ett Nato-medlemskap, var tredje är för och den sista tredjedelen är osäker, enligt den senaste Ipsos-mätningen. Det är som om sekler av fred har invaggat somliga i tron att ensam är stark.

Värt att notera är dock att motståndet mot ett Nato-medlemskap minskar. Under tre år i rad har den återkommande Ipsos-mätningen visat att svenskarna är alltmer positiva till att gå med i Nato, en trend som även syns hos SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Helgens S-beslut är ett välkommet steg mot utökat internationellt försvarssamarbete. Ännu bättre vore det om Socialdemokraterna sällade sig till de borgerliga partiernas stöd för en Nato-option, som vid ett försämrat säkerhetsläge underlättar ett medlemskap. För, som generalsekreteraren Jens Stoltenberg påminde om vid sitt Sverigebesök: ”Det är skillnad på att möjligen kunna hjälpa varandra, och den absoluta garanti som ligger i Natos kollektiva försvar.”

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.