Kajsa Kettil: Deppiga tongångar från Erdogan om Sverige – men nu är vi omgivna av trygga Natoländer
Den turkiske presidenten Erdogan hade sin vanliga bistra min när han mötte journalisterna på fredagseftermiddagens presskonferens i Ankara. Beskedet han lämnade borde dock leda till glädje hos mottagaren. Och nog lär den finske presidenten Sauli Niinistö ha känt lättnad när Erdogan deklarerade att arbete nu inleds för att det turkiska parlamentet ska godkänna Finlands Natoansökan.
Ändå handlade presskonferensen mycket om elefanten i rummet: Sverige.
Som brukligt är i sådana här sammanhang tackade Niinistö sin turkiske motsvarighet, men poängterade att ett finskt medlemskap inte är komplett utan grannlandet Sverige och att han hoppades att 32 länder – det vill säga även Sverige – är medlemmar vid toppmötet i Vilnius.
Och här gick den turkiska teatern igång. Den som väntade sig positiva signaler från Erdogan gällande den svenska ansökan blev besviken. För återigen upprepade han sin uppfattning att Sverige har öppnat sin famn för terrorister, att det svenska parlamentet är infiltrerat av terrorism och att Turkiet inte kan godkänna ett land som agerar så. Om det ska ske behövs steg i positiv riktning, vilket för Turkiets del innebär utlämning av misstänkta på en kravlista med 124 namn, enligt Erdogan. Den svenska statsministern må vara en bra person och Turkiet har börjat se god vilja från svenskt håll, resonerade han vidare, men så länge de turkiska önskemålen inte tillgodoses kommer inget att hända.
”Med det turkiska valet bara ett par månader bort behöver Erdogan framstå som en statsman som tar ansvar för rikets inre säkerhet.”
Naturligtvis vet Erdogan att Sverige inte kan utlämna personer bara för att den turkiska regimen ser dem som misstänkta terrorister, han vet att det svenska rättssystemet styr om någon kan utlämnas – inte statsministern. Men med det turkiska valet bara ett par månader bort behöver Erdogan framstå som en statsman som tar ansvar för rikets inre säkerhet. Det sker dessutom i ett läge där opinionsmätningarna inte spår någon promenadseger för den sittande presidenten och där oppositionspartierna har samlats kring en gemensam presidentkandidat.
Det är inte omöjligt att Nato och inte minst nyckelspelaren USA låter Erdogan hållas tills valet den 14 maj innan ytterligare press sätts på en turkisk ratificering av den svenska ansökan. Men valproceduren kan ställa till det ytterligare, för om ingen kandidat får majoritet väntar ytterligare en omgång den 28 maj.
Det är så klart beklagligt om beskedet om Sveriges medlemskap dröjer, men regeringen fortsätter att sitta lugnt i båten, vilket utrikesminister Tobias Billström (M) signalerade efter det turkiska beskedet. Erdogan kan inte obstruera i oändlighet. Och Sverige är trots allt tryggare med Finland i Nato än utanför.
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.