Annons

Den viktigaste livräddaren stavas HLR

Antalet drunkningsolyckor borde leda till att åtgärder på badplatser vidtas, men också till att fler privatpersoner uppdaterar sina kunskaper i livräddning.
Ledare • Publicerad 1 augusti 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Precis som med simning behöver livräddningskunskaperna repeteras.
Precis som med simning behöver livräddningskunskaperna repeteras.Foto: Mikael Fritzon/TT

Den föregående helgen var den värsta helgen vad gäller drunkningsolyckor. Under söndagen kom larm om drunkningsolyckor i princip varje timme och fem personer avled med bara några enstaka dagars mellanrum. Det påminner därmed om faran att överskatta den egna förmågan i kombination med bristande skyddsåtgärder på badplatserna.

Annons

När det gäller barn, som är en riskgrupp vad gäller drunkningsolyckor, handlar det nästan uteslutande om bristande översyn, det vill säga att föräldern eller föräldrarna inte är uppmärksamma på vad barnet gör i vattnet. Dessutom varnar man för att denna grupp blivit ännu mer sårbar med tanke på att simanläggningar fått hålla stängt under coronapandemin. Något som alltså kan ha påverkat möjligheterna att träna på simfärdigheten.

”Men räddningen finns också i form av tre bokstäver; HLR, hjärt- och lungräddning, som alla kan lära sig.”
Anela Murguz

Hittills i år har 49 personer omkommit i drunkningsolyckor och årligen är 400 personer inblandade i drunkningsrelaterade olyckor, varav hälften dör. Svenska livräddningssällskapet vill därför se fler insatser för att förhindra olyckor. Bland annat genom skyltar som varnar om farliga strömmar, men också genom fler livräddare på större stränder med farligt vatten. Idag är livräddare på svenska stränder ovanligt om man jämför med populära turiststränder utomlands.

Även om de åtgärder som föreslås är bra och nödvändiga finns det mycket som även kan göras på individnivå. En grundregel är förstås att ta det säkra före det osäkra och inte överskatta den egna förmågan när det gäller simning. Men räddningen finns också i form av tre bokstäver; HLR, hjärt- och lungräddning, som alla kan lära sig.

Det förutsätter dock att man, i likhet med simning, håller kunskaperna uppdaterade. När den danska fotbollsspelaren Christian Eriksen föll ihop under en EM-match manade det till någon slags eftertanke då många ville repetera sina kunskaper i hjärt- och lungräddning. Och på många offentliga platser började man även se över tillgången till hjärtstartare. Det behövs en liknande väckarklocka gällande drunkningsolyckorna på svenska badplatser.

Anela MurguzSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons