Annons

Karin Karlsbro: Den svenska kronan gör våra plånböcker tunnare

Euron är en stark och trygg valuta som vi borde ha infört för länge sedan.
Karin Karlsbro
Gästkrönika • Publicerad 5 juni 2023
Karin Karlsbro
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Euron skulle göra Sverige rikare, skriver Europaparlamentarikern Karin Karlsbro.
Euron skulle göra Sverige rikare, skriver Europaparlamentarikern Karin Karlsbro.Foto: Ruud, Vidar

20 år är en lång tid. Det är hela två decennier sedan vi i Sverige genomförde folkomröstningen om euron. Jag minns hur jag gick till vallokalen med barnvagn. I den låg Kajsa, den nyfödda dottern som nu är en vuxen kvinna, som för länge sedan växt om mig med råge och är på väg ut i livet med eget jobb och snart bostad. Men det är en tuff tid för den unga generationen att slå rot på arbets- och bostadsmarknaden.

Dagens krönikör

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Inte blir det bättre av att kronans värde når bottenrekord. Alla som nyligen har varit utomlands, eller handlat varor från utlandet märker av att man får allt mindre för en svensk krona. Det gör både semesterresan dyrare och slår hårt mot importen av varor till Sverige. Det märks inte minst när man går till affären för att handla mat.

Annons

Faktum är att kronans värde i förhållande till euron inte har legat på så låga nivåer sedan finanskrisen 2009. I onsdags motsvarade 1 euro 11,69 svenska kronor. För tio år sedan kostade en euro strax under 9 kronor. Den inflationskänsliga kronan driver upp priserna i Sverige och gör alla svenska plånböcker tunnare.

Under de senaste 20 åren har Sverige, Europa och världen förändrats. Det är helt orimligt att ett 20 år gammalt beslut ska fortsätta binda Sverige vid ett utanförskap som inte bara ger oss mindre makt och inflytande, utan också direkt gör var och en av oss fattigare.

Euron är en stark och trygg valuta som vi borde ha infört för länge sedan. Men bättre sent än aldrig. Det är nu dags att byta ut kronan mot euron. Vi har helt enkelt inte råd att stå utanför.

Euron skulle göra Sverige rikare. Mindre valutor är mer sårbara. I en orolig omvärld försvagas den svenska kronan vilket driver upp priserna på allt vi behöver. Hushåll som redan vänder på varje krona får ännu mindre kvar i plånboken och tuffare att handla mat och betala månadens räkningar för att Sverige står utanför valutasamarbetet.

”Det är helt orimligt att ett 20 år gammalt beslut ska fortsätta binda Sverige vid ett utanförskap som inte bara ger oss mindre makt och inflytande, utan också direkt gör var och en av oss fattigare.”
Karin Karlsbro

Förutom de ekonomiska skälen är svenskt deltagande i eurosamarbetet en fråga om makt. Utanför euron gör Sverige sig mindre inflytelserikt i EU-samarbetet. Vi placerar oss själva på avbytarbänken medan medlemsländerna i euron fattar avgörande beslut om hela EU:s ekonomiska framtid som i högsta grad påverkar även oss. Det ligger i Sveriges intresse att vara med och delta när Europas finansministrar och centralbankschefer möts och fattar beslut som påverkar landet och varje privatekonomi.

Ensam är inte stark. Precis som i frågan om Nato bör Sverige lyssna till och följa med vårt grannland Finland, som är med i euron sedan länge. Ska svenska intressen tas tillvara behöver Sverige sitta med vid bordet, precis som Finland gör.

Liberalerna har tagit ställning för euron. Under tiden som kronan rasar fortsätter övriga partier att ducka. Det duger inte. Vi måste våga debattera och fatta beslut. Att hänskjuta frågan till en folkomröstning är däremot ingen bra idé. Att binda fast även Kajsas generation och kommande barn i ett beslut när världen förändras i rekordfart vore väldigt dåligt.

Annons
Annons
Annons
Annons