Annons

Den som inte kan hjälpa till gör bäst i att lämna olycksplatsen

Många hade synpunkter på när tv-bolagen zoomade in när Danmarks Christian Eriksen låg och kämpade för sitt liv under en EM-match, men när människor själva bevittnar olyckor tycks mobilen vara det första många plockar upp – inte för att ringa 112 utan för att filma.
Ledare • Publicerad 21 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Den som av olika anledningar inte kan ge första hjälpen eller larma 112 gör bäst i att lämna en olycksplats.
Den som av olika anledningar inte kan ge första hjälpen eller larma 112 gör bäst i att lämna en olycksplats.Foto: Mikael Fritzon/TT

Så var också fallet under en incident på Almenäs badplats förra veckan. En pojke höll på att drunkna och fick hjärt- och lungräddning av privatpersoner som befann sig på platsen. Till BT (20/7) berättar en undersköterska som deltog i första hjälpen om hur hon såg människor samla sig runt pojken med sina barn för att filma. Därefter var det många som inte flyttade på sig för att ge plats åt räddningspersonal och ambulanshelikoptern hade svårt att landa till följd av detta. Något som även har bekräftats av räddningspersonal.

Det är mycket allvarligt. Att det är livsviktigt att få hjälp snabbt vid olyckor tillhör allmän kännedom. Hur vi agerar vid olycksplatser får därför stora konsekvenser. Och kan man av olika skäl inte utföra livräddande insatser direkt, eller larma 112, är det näst bästa alternativet att man faktiskt lämnar platsen.

Annons

När Danmarks Christian Eriksen plötsligt föll ihop under en EM-match mot Finland tidigare i somras var det många som, med rätta, reagerade på att tv-bolagen fortsatte filma, och till och med zoomade in när han låg på fotbollsplanen och fick livräddande insatser. De danska lagkamraterna hade byggt en mänsklig mur runt spelaren för att han inte ska exponeras i en redan utsatt situation. Men också för att minnena av den traumatiska händelsen inte skulle etsa sig fast hos fotbollsspelarens anhöriga.

Men var är denna vrede och omtänksamhet vid olycksplatser? Det är förstås inte alla som plockar upp mobilen för att filma vid en olycka, men tillräckligt många gör det för att det ska utgöra ett problem. Filmning av olycksplatser är ett fenomen som blivit allt vanligare i takt med att mobiler med kameror blivit allt mer tillgängliga för gemene man. Framförallt stör det ofta räddningspersonalens arbete, och är hänsynslöst både mot den drabbade och också dennes anhöriga.

Sedan 2018 finns brottsrubriceringen olaga integritetsintrång som även gäller spridning av bilder och filmklipp från olycksplatser. Men att det överhuvudtaget behövs en lag för att reglera beteendet är problematiskt då allmänt vett och hyfs borde räcka. Kan man inte utföra HLR eller ringa 112 vid en drunkningsolycka är det nog dags att packa väskan och lämna stranden. Allmänhetens nyfikenhet går inte före ett människoliv.

Anela MurguzSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons