Kajsa Kettil: Den politiska vilden synliggör regeringens skörhet
För en dryg vecka sedan frågade sig ledarsidan hur många SD-övertramp regeringen tål. Detta efter att riksdagsledamoten Elsa Widding hade besökt en konferens där konspirationsteorier och skepsis mot vetenskap var det bärande temat, vilket tidningen Expo var först att uppmärksamma. Under konferensen delade hon scen med bland annat vaccinmotståndare och Förintelseförringare. Widdings hjärtefråga är dock klimatet, där hon har gjort sig ett namn genom att ifrågasätta forskning som visar hur människan påverkar den globala uppvärmningen och hur bråttom det är att få till den gröna omställningen.
Hennes medverkan på konferensen ledde till starka reaktioner även från regeringen, som tyvärr har tyckts dra sig för att ifrågasätta sitt samarbetsparti under mandatperiodens första månader. Det var dock oundvikligt att Mats Persson (L), utbildningsminister som även har ansvar för forskning och folkbildning, riktade skarp kritik mot det kunskapsförakt som Widding visat prov på. Han uppmanade henne att visa att hon står upp för vetenskap. Det är helt absurt att det ens finns anledning för en riksdagsledamot att kritisera en annan riksdagsledamot för att hon argumenterar i strid med vedertagen forskning, och det är uppenbart att Sverigedemokraterna finner situationen besvärlig.
Först blev den nämligen tyst. Sedan meddelade Elsa Widding häromdagen att hon lämnar Sverigedemokraterna men behåller sin riksdagsplats. Orsaken är enligt henne själv att partiet inte har stått upp för henne trots Liberalernas ”smutskastningskampanj”.
Det betyder att regeringsunderlaget har fått en politisk vilde på halsen. De ursprungliga 176 mandat som Ulf Kristersson (M) lyckades samla ihop för att kunna bilda regering med KD och L med hjälp av samarbetspartiet SD var visserligen tillräckligt för att nå majoritet. För det krävs 175 mandat, och med Widdings avhopp blir konstellationen ännu skörare. Lägg till en moderat ledamot som är sjukskriven och ännu inte har ersatts, och det skiljer just nu bara ett enda mandat mellan regeringsunderlaget och oppositionen.
”Det betyder att regeringsunderlaget har fått en politisk vilde på halsen.”
Det lär bekymra Ulf Kristersson, inte minst med tanke på hur Amineh Kakabaveh ställde till det för den S-ledda regeringen när hon lämnade Vänsterpartiet och fick en vågmästarroll som politisk vilde.
Visserligen uppger SD:s gruppledare Linda Lindberg att Elsa Widding kommer att rösta likadant som partiet i viktiga voteringar framöver (SVT 1/5). Samtidigt framför hon att förhoppningen är att Widding lämnar sin plats till förmån för en sverigedemokratisk ledamot.
Men det går inte att komma ifrån att orosmolnen tornar upp sig, inte minst med tanke på att just SD tenderar att leverera ett antal politiska vildar under en mandatperiod; under mandatperioden 2014-2018 valde totalt nio riksdagsledamöter att lämna sitt parti och stanna kvar som partilösa. Sju av dessa nio var sverigedemokrater.
Det ger anledning att ställa sig ytterligare en fråga: Hur många politiska vildar tål regeringen?