Den fungerar, trots debatten

På onsdag klockan 09.00 är det partiledardebatt igen. Nej, det är inte den som SVT ordnade förra söndagen som nu ska gå i repris på annan sändningstid. Det är riksdagens partiledardebatt. Sådana hålls tre gånger om året, även i januari och juli.
Ledare • Publicerad 15 oktober 2012

Men av minst två skäl riskerar onsdagens debatt i att bli en avslagen tillställning. För det första just för att det så nyligen hölls en debatt, i SVT:s Agenda. För det andra för att även om det kallas ”partiledardebatt” är inte ledaren för riksdagens största parti med.

När talmannen Per Westerberg ger ordet till främste företrädaren för det största oppositionspartiet i övermorgon är det istället Mikael Damberg som tar till orda. Damberg har suttit i riksdagen sedan 2002 och pekades ut som kandidat efter Juholt, men till det räckte inte hans kvaliteter. Nu är han istället gruppledare för S-gruppens 112 folkvalda ledamöter.

Det har sagts förut men förtjänar att upprepas: med all respekt för Stefan Löfven, men det är märkligt att Socialdemokraterna inte fann riksdagen mer betydelsefull än att man valde att avstå från att rekrytera sin ledare ur denna den grupp som folket faktiskt valt.

Att Stefan Löfven inte är folkvald behöver inte göra att hans förutsättningar att bli en populär partiledare är sämre. Han har haft en god start, det måste även de som inte delar hans uppfattningar medge. Det finns ju också de som har spekulerat i att det faktum att han inte är bunden av riksdagsarbete i själva verket är en tillgång. Det ökar hans frihet och möjlighet att synas i andra sammanhang.

Så kanske ska valet av Löfven också ses i ljuset av detta, att riksdagen inte längre ses som politikens hjärta.

Formellt är den ju just rikets högsta beslutande församling, politikens finrum och så vidare. Men få har förväntningar på att där få höra den intressantaste debatten med de vassaste inläggen.

Men om debatten kanske inte är den mest bländande, och även om den inte förs mellan de främsta företrädarna, så ska man för den skull inte se snett på allt som riksdagen gör. När allt kommer omkring är den både förmögen att fatta beslut och att formera kompromisser. Och sådana har det varit gott om den här mandatperioden.

Det vittnar inte minst regeringens resultattavla om. Redan nu har 60 procent av vallöftena för mandatperioden klarats av.

Detta att regera i minoritet har inte gått ut över alliansens förmåga att leverera vad man lovat.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.