GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Marie Demker: Våra liv efter pandemin

Det kommer en tid efter pandemin. Ja, jag vågar knappt tänka så av rädsla att få alltför stora förhoppningar alltför tidigt.
Marie Demker
Ledarkrönika • Publicerad 27 december 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Covid-19 provtagning kommer en dag att inte bli lika nödvändig som idag. Det kommer en tid efter pandemin.
Covid-19 provtagning kommer en dag att inte bli lika nödvändig som idag. Det kommer en tid efter pandemin.
Foto: Jessica Gow/TT

Men så är det, allt ont passerar och det kommer alltid ett ”efteråt”. Vad kommer vi att se när vi åter har en möjlighet att titta framåt?

Dagens krönikör

Marie Demker

är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Min tro är att vi kommer att uppvärdera verkliga möten och praktisk problemlösning på plats i arbetslivet, men att digitaliseringen i grunden förändrat möteskulturen. Så många träffar kan ske digitalt och mycket av det rutinmässiga kontorsarbetet kan utföras hemifrån. Den förändringen kommer att ha betydelse för behovet av kontorsytor och byggprojekt i våra städer. När kontor övergick till öppna landskap tappade många också den personliga identifikationen med arbetsplatsen. Steget till att arbeta hemifrån och bara komma in till de gemensamma lokalerna vid behov av problemlösning och diskussioner med arbetskamrater och chef är nu mycket kort. I mångt och mycket är detta gott för den enskilde och för organisationen. Risken finns dock att det mervärde som uppstår i en grupp utöver vars och ens individuella bidrag kommer att saknas. Kreativiteten och de nyfikna hoppen i associationsbanorna uteblir. Och kravet på den enskildes förmåga till organisering och planering ökar dramatiskt.

”Jag tror att vi kommer att värdera varandra på ett nytt sätt och värdera de yrken och insatser som kräver mänsklig närvaro på ett annat sätt.”

Vi vet redan att vårt resande måste förändras för att inte föröda klimatet. Mycket talar för att det påtvingade flyg- och turiststopp som covid-19 inneburit också blir ett slut för turismen i sin kollektiva form. Sedan länge är charterlogiken på nedåtgående, kanske återkommer den nu aldrig mer. Allt mer individualiserad turism underminerar dock ekonomin för regioner som är beroende av turismen som affärsidé. På samma sätt tror jag aldrig att tjänsteresandet kan återkomma i sin gamla form. Vid Göteborgs universitet minskade flygresorna med 75 procent 2020. Vi är inte ensamma om det. Alla börjar därför på en ny utgångspunkt. En strukturförändring är på gång.

Men många behov i vårt samhälle kan inte mötas digitalt. Att stryka en åldrad patient över kinden, att köra bussen i gryningen eller att blästra en vägg kommer aldrig att kunna göras utan närvaro på platsen. Förhoppningsvis förstår vi nu hur många erfarenheter i livet som bygger på mänskliga möten och gemensamma mänskliga ansträngningar i tid och rum. Vi är många som saknar teater, konserter och opera liksom gudstjänster. Jag tror att vi kommer att värdera varandra på ett nytt sätt och värdera de yrken och insatser som kräver mänsklig närvaro på ett annat sätt.

Sannolikt kommer vår uppmärksamhet på vanliga smittsamma sjukdomar som influensa och kräksjuka att öka. Jag tror aldrig att handspriten försvinner. Och jag tror att finansieringen av nya läkemedel mot malaria och andra sjukdomar som framför allt drabbar fattiga globalt blir lättare att uppbåda.

För mig personligen har året som gått ändå haft en ljusglimt då en ny familjemedlem såg dagens ljus vid sommarsolståndet. Jag hoppas att nya möjligheter och livets mirakel så småningom blir ett mer bestående arv av 2020 än all den samlade smärta som vår planet upplevt detta år. Ett mycket bättre år 2021 önskas alla!

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer