unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Marie Demker: Politiska olikheter också när smitta bekämpas

Häromkvällen när maken och jag promenerade igenom våra välkända kvarter greps jag av – julstämning! Faktum var att gatorna var lika öde som på julaftonens eftermiddag. Inte en bil, inte en människa som var ute, ingen cyklist och en ödslig tystnad.
Lagens inplastade hand. En polis talar med en munskyddsförsedd taxichaufför i Paris. I Sverige är det de självständiga myndigheterna som gör jobbet, i Frankrike vill den politiska makten – presidenten – ta ett starkare grepp om insatserna.
Lagens inplastade hand. En polis talar med en munskyddsförsedd taxichaufför i Paris. I Sverige är det de självständiga myndigheterna som gör jobbet, i Frankrike vill den politiska makten – presidenten – ta ett starkare grepp om insatserna.
Foto: Christophe Ena
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Den enda gång jag minns säkert att samma märkliga stämning infunnit sig i Göteborg – utan att det varit julafton – var den 17 november 1995. Det började snöa kvällen innan och blåste och snöade hela natten. På morgonen låg snön meterdjup på trottoarer och gator. Skolorna stängdes och nästan ingen kunde ta sig till arbetet.

Inom universiteten är konsekvenserna av det nya coronavirusets spridning att all undervisning läggs om till distans- och nätundervisning. Kolleger hjälper varandra med tips och råd, föreläsningar filmas och streamas medan grupparbeten och seminarier flyttas ut i cyberrymden. Själv har jag redan ett oräkneligt antal gånger haft möten där jag suttit klistrad vid min datorskärm och tittat på kollegerna där de sitter hemma vid köksbordet, på arbetsrummet eller i soffan.

Länderna i Europa har reagerat olika på hoten om smittspridning. En del röster har höjts för att Sverige varit långsamt eller inte mött hotet på bästa sätt. Men ländernas politiska system och historiska erfarenheter präglar också de sätt på vilka man möter nationella och internationella kriser. Jag är inte förvånad alls över att Danmark och Norge framförallt agerat för att visa politisk handlingskraft samt att den danska drottningen talat till folket. Den politiska styrningen av myndigheterna är starkare i dessa länder och i Danmark finns en lång tradition av att monarken talar till folket i svåra stunder. President Macron i Frankrike talade också till folket häromdagen och gjorde det med stor pondus, en pondus som det franska presidentämbetet har sedan president de Gaulles tid och som avspeglar parlamentets avsevärt svagare ställning i Frankrike.

Många länder stänger sina gränser och EU har beslutat att göra så. Bakgrunden ligger delvis i att hot blir lättare att hantera politiskt om de kan förklaras vara ”främmande” eller ”utländska”. President Trump i USA påpekar t ex gärna att smittan är ”kinesisk” medan kinesiska ledare påpekar att bara för att virussjukdomen bröt ut i Kina så betyder det inte att viruset kommer från Kina. Men att stänga gränserna skapar också en känsla av kontroll, en önskan att överblicka och få grepp över situationen. En stängd gräns är därmed också ett politiskt medel för att lugna oron och skapa förutsättningar för att andra verktyg skall fungera bättre för att stoppa smittspridningen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Sverige sägs ibland vara landet lagom, men det är inte sant vare sig i smittspridningsfrågor eller i andra frågor. Sverige är mer individualiserat än de flesta andra västländer, djupare digitaliserat, tydligare globaliserat och med en tradition av politiskt styrning på basis av utredningar, kommittéer och självständiga expertmyndigheter. De svenska svaren på hotet från det nya coronaviruset blir därmed också just – svenska. Och därmed sannolikt mer legitima än svar som inte är förankrade i vår erfarenhet och vårt politiska system.

Läs mer

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.

Enorma vårdköer på Säs – 3 500 har väntat mer än tre månader

Borås

Enorma vårdköer på Säs – 3 500 har väntat mer än tre månader

Så ska Säs beta av vårdskulden: ”Patienterna tycker att det är jobbigt”

Valrörelsen börjar med pengaregn

Ledare

Valrörelsen börjar med pengaregn

Rekordstor höstbudget med mest effekt först om ett år? Vad kan det bero på?

Toppolitikern smittades av corona – fick kämpa för sitt liv

Mark

Toppolitikern smittades av corona – fick kämpa för sitt liv

Även vice ordföranden svårt drabbad av corona - låg 16 dygn i respirator

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Kultur

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Vem som helst kan lägga upp sitt korta videoklipp och bli en viral succé.