GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Marie Demker: Barn ska inte sona föräldrars synder

Det är glädjande att Borås har förberett sig väl för att ta emot ett par familjer med barn som kommer från lägren i Syrien.
Kvinna med barn i ett av de interneringsläger i Syrien där anhöriga till IS-krigare nu hålls fångna.
Kvinna med barn i ett av de interneringsläger i Syrien där anhöriga till IS-krigare nu hålls fångna.
Foto: Maya Alleruzzo
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

För några veckor sedan krävde en expertgrupp inom Förenta Nationerna (FN) att Sverige och 56 andra länder skall ta hem egna medborgare från de fångläger i norra Syrien, under det kurdiska självstyret, där deltagare i IS-kalifatets verksamhet nu hålls. Kabinettssekreterare Robert Rydberg kommenterade saken med att ”vi har inget intresse, inget behov av att aktivt bistå dem” (SvD 9/2). Sveriges hållning sedan tidigare är att man kan tänka sig att försöka få hem barnen men eftersom det kurdiska självstyret inte vill skilja mödrar och barn åt så kan inte heller barnen komma till Sverige. Kvinnorna anses ha åkt till Syrien frivilligt, vilket i sammanhanget är en cynisk hållning eftersom vi vet väldigt lite under vilken press dessa kvinnor varit.

Dagens krönikör

Marie Demker

är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I andra sammanhang talar regeringen med stora bokstäver om hederskultur och patriarkalt tvång. Jag tror inte att någon utrett på allvar om de resande kvinnorna varit utsatta för detta. Och oavsett det, jag gjorde dumma saker när jag var ung, men jag är tacksam att det fanns förståelse och försoning att få. Vi vet väldigt lite om hur dessa kvinnor ser på sitt s k fria val att ansluta sig till IS idag.

Men, och än viktigare, de barn som följt med eller fötts under tiden har aldrig haft något som helst fritt val. Och Sverige ger dem inte heller något fritt val om de inte får en chans att uppleva något annat än IS-terror och fångläger.

"Det finns bara ett sätt att skydda barnen, som är fullständigt oskyldiga i sammanhanget, och det är att ta hem såväl barn som mammor."

Det är därför glädjande att Borås nu har förberett sig väl för att ta emot ett par familjer med barn som kommer från lägren i Syrien. Ett mottagande som ger barnen en möjlighet att integreras i ett öppet och demokratiskt samhälle och rättsstaten en möjlighet att utreda de vuxna för misstankar om brott.

När svenska UD säger att barnen blir kvar för att det kurdiska självstyret inte vill släppa dem så är det brännvinsadvokatyr. Ett bekvämt sätt att skylla ifrån sig helt enkelt. Barnkonventionen är glasklar avseende barnens rätt: ”Ett barn får inte föras bort eller hållas kvar i utlandet utan tillstånd. Staten ska ingå avtal med andra länder för att bekämpa detta.” (artikel 11) samt ”Barnet ska inte hållas åtskilt från sina föräldrar mot sin vilja, utom när det är för barnets bästa. Barn som inte bor med båda föräldrarna ska ha rätt att träffa båda två regelbundet.” (artikel 9). Många av de kanske 70 barn som finns i fånglägren är under fem år och de behöver omvårdnad från en förälder eller annan vuxen. Om de inte kan leva med sin förälder behöver de ändå kunna träffa föräldern. De som är äldre skulle utsättas för ett trauma genom att med tvång skiljas från förälder och syskon.

Det finns bara ett sätt att skydda barnen, som är fullständigt oskyldiga i sammanhanget, och det är att ta hem såväl barn som mammor. Misstankar om brott mot de vuxna skall utredas. Om de är skyldiga skall påföljder utmätas. Allting annat är att döma oskyldiga, nämligen barnen, till i bästa fall ett liv i fångenskap och svält men i värsta fall till döden. Svenska myndigheter behöver förbereda sig för den svåra uppgift som det innebär att ta emot dessa barn.

Att ta hem dem är det enda möjliga om vi vill leva upp till demokrati och rättsstatlighet. Flera av de svenska barn som fanns i IS-lägren har redan dött. Låt inte fler möta samma öde.

Läs mer