GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Demiroks undanflykter nästan värre än misshandelsdomarna

Gärna politiker som felar, men inte politiker som inte kan ta ansvar för sina handlingar.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 19 januari 2023 • Uppdaterad 19 januari 2023
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Centpartiets valberedning presenterar Muharrem Demirok (C) som förslag till ny partiledare för Centerpartiet.
Centpartiets valberedning presenterar Muharrem Demirok (C) som förslag till ny partiledare för Centerpartiet.Foto: Anders Wiklund/TT

När politiken ses som ytterligare ett steg i karriären glömmer man lätt bort att det i grunden handlar om representation. Politiker ska spegla hela befolkningen, brukar man säga. Men toleransen för felsteg i livet är väldigt liten för politiker.

Därför har det blivit närmast en ritual att nyutnämnda ministrar biktar sig offentligt. Vid det här laget känns det som om var och varannan politiker har testat någon form av drog. Alltid vid bara ett tillfälle, alltid utomlands. Och alltid är det någon som har kört för fort eller gått mot rött.

Det blir lätt patetiskt. För även om kraven på folkvalda ska vara högre än i vanliga fall är det inte önskvärt att det bara finns utrymme för personer som aldrig någonsin har felat. Högerdebattören Markus Uvell har därför rätt i när han på Twitter skriver att ”det vore orimligt om endast den som aldrig begått ett misstag i sitt liv kan bli partiledare”. Detta apropå att Centerpartiets valberedning i förra veckan föreslog Muharrem Demirok som partiets partiledare.

Men Demiroks misstag är inte som vilken ungdomssynd som helst. Under partiets partiledarprocess har det framkommit att han blivit dömd för två fall av misshandel under 1990-talet, när han var 17 respektive 22 år gammal. Att han har hållit inne med att berätta om detta för partiet motiverar han med att han känt djup skuld och skam över händelserna.

Förutom att två misshandelsdomar är anmärkningsvärda i sig sticker även brottens karaktär ut. Båda gångerna handlar det om oprovocerat våld där han skallat personerna. Men när de första uppgifterna kom slätades det hela över av Demirok som ”slagsmål”. Det är anmärkningsvärt att han trodde att detta skulle flyga med tanke på hur lätt det är att begära ut domar och verifiera uppgifterna. Och så sent som i söndagens SVT Agenda talade han i termer av han har löst dessa ”konflikter” på sämsta tänkbara sätt.

”Dessa ständiga bortförklaringar om en stökig skolmiljö kan möjligtvis förklara handlingarna, men aldrig ursäkta dem.”
Anela Murguz

Ännu en sak som sticker ut är Demiroks oförmåga att ta ansvar för det han har gjort som ung. Dessa ständiga bortförklaringar om en stökig skolmiljö kan möjligtvis förklara handlingarna, men aldrig ursäkta dem. Att Demirok dessutom dömts för skallningar vid två olika tillfällen med fem års mellanrum gör att det inte går att avfärda som en engångsföreteelse. Den naturliga följdfrågan blir om han har varit våldsam vid fler tillfällen än de gångerna som han blivit dömd. Något Demirok själv nekar till.

Demiroks partiledarkandidatur har väckt intresse just därför att hans bakgrund är ovanlig i ett parti som Centerpartiet. Han har dragit paralleller mellan de svenska förorterna och landsbygden, i andemeningen att det handlar om att inkludera hela Sverige.

Förutom det bör det i politiken finnas plats även för de vars väg inte har varit spikrak, inklusive den stökige killen i skolkorridoren. Men Demiroks problem är inte att han, åtminstone i perioder, var en stökig kille i en stökig skola i ett stökigt område, utan att han länge låtsats vara den fläckfria elevrådsordföranden.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.