De rika gör oss inte sjuka

Kungligheter, kändisar och kapitalstarka uppkomlingar som dricker dyrt och klär sig smaklöst. Så kan man, utan att hamna alldeles snett, sammanfatta innehållet i skvallertidningarna.
Ledare • Publicerad 9 oktober 2012
Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

En sak är säker, så beskrivs sällan de rika och berömda i Ekonomisk Debatt.

Likafullt kan innehållet i denna torra och akademiska skrift vara minst lika chockerande. Och säkert motbjudande, om man tillhör den svenska vänster som länge hävdat att det är inkomstskillnader som gör oss sjuka.

I det senaste numret publicerar samhällsforskarna Hans Grönqvist, Per Johansson och Susan Niknami en rapport som får hela det röda huset att skaka.

Ty allt sedan de brittiska forskarna Richard Wilkinson och Kate Pickett skrev Jämlikhetsanden – därför är mer jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen (Karneval förlag 2010) har svensk vänster använt den boken som ett femte evangelium; vi mår alla bättre om ingen tjänar mer än någon annan.

Ropen skalla profetiskt: Vänd om, Anders Borg, och gör bättring. Din politik ökar klyftorna.

Men fakta talar emot profeterna.

Vänstern har en stark tro och för det ska den ha beröm. Det måste finnas plats för engagemang och övertygelse i politiken. Det är dock en tro som inte bär frukt. Så värst mycket att komma med har man inte när det gäller inkomstklyftornas förbannelse.

Det som får huset att skaka är ett vetenskapligt metodproblem: Hur går man till väga för att bevisa att en människas hälsa och inkomstskillnader i samhället hänger ihop?

Grönqvist, Johansson och Niknami lutar sig mot otaliga exempel från den ekonomiska forskningen som säger att om man vill dra slutsatser om samband på individnivå så kan man inte nöja sig med mindre än att man också undersöker individer.

Wilkinson och Pickett däremot, jämför länder med varandra. Men därmed visar de som mest bara att det finns nationella skillnader. Man kommer inte närmare än så.

De svenska forskarna, som undersökt 65.000 individuella fall som förekommer i sjukhusregister under de senaste 20 åren, kommer hela vägen. De konstaterar att det inte går att upptäcka något sådant samband mellan hälsa och inkomstskillnader.

Detta ä r avgörande. Vänsterns övertygelse visar sig i själva verket vara en hypotes. Man tror att inkomstskillnader är skadliga och rentav dödliga. Men det håller inte.

Fakta är att grannens tre tusen mer i månaden inte gör dig sjuk, och grannen på andra sidan om dig blir inte sjuk av din nya Mercedes. De många miljonärerna som trängs på kungamiddagarna må vara motbjudande, men de skickar dig inte en för tidig grav.

Det finns ingen anledning att tro på falska profeter. Den som vill bygga ett rättvist, jämlikt och solidariskt Sverige har inte så mycket att hämta i Jämlikhetsanden, denna vänsterns nya lilla röda.

Sambandet mellan bättre hälsa och arbetslinjen är viktigare. Forskningen visar entydigt att den enskilde vinner mer på att förbättra sin egen inkomst än att bara stirra sig blind på grannens.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.