Annons

Kornelius Persson: Dags för SD att ta ansvar

Sverigedemokraternas hets mot minoriteter är både ansvarslöst och farligt.
Kornelius PerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 3 augusti 2023
Kornelius Persson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Björn Söder (SD) är återigen i blåsväder.
Björn Söder (SD) är återigen i blåsväder.Foto: Tim Aro/TT

Under veckan som gått har sverigedemokratiska företrädare återigen visat att de inte drar sig för att försvåra regeringens arbete och skapa splittring genom att hetsa mot minoriteter. Det är både ansvarslöst och farligt i det nuvarande utrikespolitiska läget.

I oktober firar den nya regeringen ett år vid makten. På många sätt är det bra att Sverige fick ett maktskifte eftersom Socialdemokraterna misslyckats med att lösa samhällsproblemen, men att använda sig av Sverigedemokraterna i regeringsunderlaget har inte varit okomplicerat för den nya regeringen. De senaste veckorna har flera spektakulära uttalanden från SD-politiker försvårat för regeringen i en redan mycket pressad situation.

Annons

I en numera raderad tweet skriver Björn Söder följande: ”Skrämmande! Att talman och statsminister legitimerar pedofili är helt oacceptabelt!”. Uttalandet är en reaktion på att statsministern och talmannen deltar i pridefirandet.

Att priderörelsen skulle vara tolerant mot pedofili är en myt som sprids av homofober i syfte att försvaga hbtq-personers rättigheter.

Förvisso tar regeringen kraftfullt avstånd från Björn Söders uttalanden, och kräver genom utrikesminister Tobias Billström (M) också en ursäkt, men faktumet att SD är en del av regeringsunderlaget sänker regeringens legitimitet i frågan. Regeringspartierna kommer knappast att driva politik för att begränsa hbtq-personers rättigheter. Dessvärre är det ett stort problem att ett samarbetsparti till regeringen uttrycker sig homofobt.

Det är inte heller första gången som SD ställer till det för regeringen.

Richard Jomshof (SD), i dag justitieutskottets ordförande, har twittrat flera uppmärksammade inlägg där han raljerar om att islam minsann är en kvinnofientlig och antidemokratisk religion, och gör inte skillnad på muslimer och islamister. Hans uttalanden har eldat på den splittring som koranbränningarna har skapat och försvårat Sveriges relation med muslimska länder ytterligare.

”Att hetsa mot minoriteter är inte att ta ansvar för landet.”

Att Sverigedemokraterna häver ur sig tveksamma uttalanden om minoriteter oavsett om de är av sexuell eller religiös karaktär är inte nytt, utan har varit något genomgående genom partiets historia. Skillnaden är att de nu sitter i maktställning, och för första gången faktiskt behöver ta ansvar för landet. Att hetsa mot minoriteter är inte att ta ansvar för landet.

Sverigedemokraterna vill ofta ge sken av att det är det enda partiet som ”på riktigt” värnar Sverige och svenskarna, men om så varit fallet skulle det inte ha förvärrat det redan spända säkerhetspolitiska läget. Den enda som tjänar på splittring i Sverige är främmande makt. Därför måste regeringen markera varje gång SD går över gränsen. Avståndstagandet mot Söder är ett första steg.

Annons
Annons
Annons
Annons